12 Ianuarie 2016
1637 accesări
0 comentarii

Criză de vaccinuri antitetanice în Constanţa şi în spitalele din toată ţara! Medicii susţin că pacienţii care au suferit răni sau care s-au înţepat cu diverse obiecte metalice ori ruginite riscă să sufere complicaţii majore sau chiar decesul, dacă nu beneficiază de vaccinare. Problema pleacă, se pare, de la Ministerul Sănătăţii, care nu a stabilit un preţ pentru acest antidot şi drept urmare nu a fost iniţiată nici furnizarea către spitale sau farmacii!

Multe vaccinuri lipsesc de luni întregi. Ministerul Sănătăţii nu reuşeşte să rezolve criza, iar pacienţii riscă fie infecţii extrem de severe, fie decesul, dacă vorbim despre vaccinurile antitetanice.

„În privinţa vaccinului antirabic nu mai sunt probleme, însă nu există vaccinurile antitetanice pentru că Ministerul Sănătăţii nu a stabilit încă un preţ pentru acestea şi nu a început furnizarea. Trebuie urgentată situaţia de la minister pentru că pacienţii nu pot găsi disponibile nici măcar la farmacie aceste vaccinuri”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, dr. Stella Halichidis, directorul Spitalului de Boli infecţioase Constanţa.

Pe de altă parte, părinţii care au sugari se plâng şi de lipsa vaccinului hexavalent, indicat pentru vaccinare primară şi de rapel a sugarilor, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi a bolii determinate de Haemophilus influenzae.
„Nu ne-am putut vaccina fetiţa două luni de zile pentru că medicul de familie nu avea vaccinul hexavalent. Ştim că acesta se efectuează pentru a proteja copilul de boli foarte grave, iar lipsa lui ne-a ţinut ca pe ghimpi!”, ne-a spus o mămică din Constanţa.

Direcţia de Sănătate spune că nu sunt probleme

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa susţin că în prezent situaţia vaccinurilor este următoarea: „Nu există nici o criză a vaccinurilor la Constanţa, dimpotrivă. Am primit un total de 33.000 de doze de vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii, 32.000 de doze fiind deja utilizate pentru pacienţi. În rest, nu sunt pro-bleme cu vaccinările”, a precizat dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul DSP Constanţa.

ONG-urile trag semnale de alarmă!

Societatea Raţionalistă Română, de exemplu, o organizaţie neguvernamentală dedicată libertăţii de exprimare, atrage atenţia asupra lipsei de aprovizionare a spitalelor şi farmaciilor cu vaccinurile amintite.
„Deşi Ministerul Sănătăţii recomandă vaccinarea sugarilor începând cu primele zile de viaţă şi apoi, conform calendarului naţional, vaccinul hexavalent necesar la 2, 4 şi 11 luni lipseşte din cabinetele medicilor de familie.
E îngrijorător să avem continuu sincope în programul de vaccinare. Din cabinete au lipsit vaccinurile hexavalente în mai multe luni ale anului ceea ce este foarte grav. Multiple spitale din ţară au raportat chiar şi dispariţia vaccinurilor antirabice şi antitetanice.
Unii părinţi încearcă să obţină vaccinuri la farmacie, dar în ultimele două luni nici în farmacii nu sunt stocuri, fără să existe o explicaţie. De asemenea părinţii sunt obligaţi să plătească ceea ce ar trebui să primească gratuit”.
Reprezentanţii ONG-ului cer Ministerului Sănătăţii să prioritizeze sănătatea copiilor şi să facă toate demersurile posibile pentru a obţine stocuri suficiente.
Conform INSP, lipsa de vaccin a ajuns unul din principalele motive de vaccinare incompletă, crescând de la sub 1% în februarie 2014 la aproape 20% din copiii ce trebuiau vaccinaţi în august 2015.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase