03 Februarie 2016
2423 accesări
0 comentarii

15 constănţeni au fost infectaţi cu virusul gripei porcine, virusul AH1N1, doi dintre pacienţifiind în stare mai gravăşi internaţi în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. După analizele medicale specifice,virusul a fost confirmatşi de Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Gripa porcină a făcut deja primele victime printre constănţeni. Doi pacienţi sunt internaţi la Spitalul de Boli In-fecţioase şi urmează tratament de specialitate după ce au contactat virusul. Infecţia a fost confirmată de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, iar conducerea instituţiei medicale din Constanţa susţine că în fiecare an apar astfel de cazuri.

„Avem două astfel de cazuri confirmate şi 15 în total de la începutul se-zonului care au prezentat simptome şi au primit tratament. Nu se poate vorbi în acest moment despre o epidemie”, a declarat dr. Stella Halichidis, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.

Care este diferenţa dintre gripa sezonieră şi gripa AH1N1
Virusurile gripale care determină infecţiile sezoniere se modifică de la an la an, însă sunt puternic înrudite unele cu altele. Oamenii de ştiinţă pot estima modificările pe care aceste virusuri le pot produce şi pot crea vac-cinuri care să protejeze populaţia. De asemenea, prin expunerea de la an la an la aceste virusuri asemănătoare, sistemul nostru imunitar îşi dezvoltă proprii anticorpi împotriva lor.
Virusul gripal AH1N1 este un tip nou de virus, diferit de virusul gripal se-zonier. Virusul noii gripe este o com-binaţie între virusul gripal porcin, aviar şi uman, faţă de care sistemul nostru imunitar nu este pregătit.

„Virusul gripal de origine porcină AH1N1 se transmite în acelaşi mod ca şi gripa sezonieră. Virusurile gripale se transmit de la om la om, prin aerosolii produşi de tusea sau strănutul persoa-nelor infectate. De asemenea, virusul poate fi transmis prin contact direct cu persoanele infectate sau prin contact cu obiecte ori suprafeţe contaminate”, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa.

Boala care poate determina decesul
Perioada de incubaţie este de aproximativ 3-4 zile, perioadă în care pa-cienţii sunt asimptomatici, după care aceştia pot resimţi simptome precum oboseală, febră moderată (37,5 - 38,5 grade C), dureri în gât, frisoane, strănut, dureri musculare, tuse şi rinoree. Uneori, în cazurile cu complexitate mare, aceste simptome sunt însoţite de diaree şi vomă.

Cei mai mulţi bolnavi se însănătoşesc în aproximativ o săptămână, însă la unele persoane cu imunitate scăzută, gripa poate prezenta manifestări mai grave sau apariţia complicaţiilor cum ar fi pneumonia. Unii bolnavi pot avea ne-voie de spitalizare, iar în unele cazuri poate surveni şi decesul.

Categoriile cele mai vizate sunt pacienţii cu afecţiuni cronice respiratorii, boli cardiovasculare cronice, gravidele, copiii, pacienţii cu simptomatologie neurologică şi persoanele cu imunodeficienţe congenitale sau dobândite.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a infectării cu virusul gripal este administrarea vaccinului antigripal. Trebuie menţionat însă că, deşi eficienţa vaccinurilor este crescută, vaccinarea nu asigură o protecţie de 100% împotriva infectării cu virusul gripal. Prin vaccinare însă, scad semnificativ şansele contactării virusului, iar în cazul infectării, simptomele gripale sunt mai blânde la pacienţii vaccinaţi.

Taguri articol: stiri medicale gripa porcina

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase