01 Martie 2016
3541 accesări
0 comentarii

Bolnavii de cancer din Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea se află într-o situaţie disperată, deoarece aparatul de radioterapie cu cobalt de la Spitalul Judeţean, singurul din judeţ, de care depinde viaţa lor, nu va mai putea fi folosit, din motive tehnice.

Mulţi dintre pacienţi vor trebui să facă apel la clinicile particulare, la care tratamentele sunt mult mai costisitoare, iar unii dintre ei vor lua drumul capitalei. În schimb, cei care nu-şi permit aceste „mofturi” vor aştepta liniştiţi să decidă soarta pentru ei.

„Un aparat nou costă în jur de 2,5 milioane de euro. În acest moment, nu ne gândim să achiziţionăm unul nou, deoarece preţul este foarte mare. Am vrea să achiziţionăm anul acesta un accelerator de particule, care este mult mai performant, în valoare de aproximativ un milion de euro, pentru care am trimis un memoriu la Ministerul Sănătăţii, însă până astăzi nu am primit niciun răspuns. Cât despre modernizarea şi utilarea centrului de radioterapie, suntem în discuţii cu Ministerul Sănătăţii. Este adevărat că tehnologia este depăşită şi că nu funcţionează după normele Uniunii Europene, iar aparatul poate avea reacţii adverse asupra pacienţilor, dar nu de speriat”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Dănuţ Căpăţână, mana-gerul Spitalului Judeţean Constanţa.


După radioterapie, bolile se înmulţesc

Reacţiile adverse pot fi devastatoare pentru unii pacienţi. Aceştia se tratează pentru cancer, dar pleacă de la tratament cu arsuri, inflamaţii ale pielii, diaree, vomă, fibroze, iar în unele cazuri, dobândesc şi boli mai grave, cum ar fi cele cardiace, dacă fac terapia cu cobalt în zona toracelui.


„Totul se va rezolva cu ajutorul Ministerului Sănătăţii. Trebuie să facem ceva şi pentru oamenii aceştia care se luptă cu viaţa. Cât despre efectele adverse, sigur că există, la orice tratament există, dar pot fi ţinute sub control. Depinde şi de pacient, de modul în care reacţionează la tratament şi de modul în care se îngrijeşte. Pentru că noi îi instruim ce să facă atunci când vin la terapie, dar şi ei trebuie să depună un minim efort”, a declarat Cora Gache, şef secţie Radioterapie, Spitalul Judeţean.

Pacienţii sunt în criză de timp

Conform autorităţilor avizate, până când Ministerul Sănătăţii nu rezolvă problema, adică să finanţeze Spitalul Judeţean pentru achiziţionarea unui aparat nou de radioterapie, pacienţii vor fi lăsaţi să găsească singuri o modalitate de a se trata, asta dacă mai au timp. Singurele opţiuni care le rămân sunt clinicile private sau tratamentul în spitalul de oncologie din capitală.
Pacienţii care vor opta pentru clinicile private vor trebui să scoată din buzunar în jur de 6 mii de lei, căci atât costă tratamentul la o clinică privată, iar cei care vor opta pentru capitală vor cheltui şi ei destui bani pe transport şi cazare, pentru că spitalul de oncologie este supra-aglomerat, iar internările se fac doar în regim de urgenţă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU