21 Decembrie 2016
13908 accesări
0 comentarii

Hematoamele intracerebrale sunt nişte cheaguri de sânge, situate în creier şi apar, în general, din cauza unui tratament prost al hipertensiunii arteriale.

Diagnosticul este extrem de grav, mai ales în condiţiile în care nu toate hematoamele pot fi operate şi nu toţi pacienţii supravieţuiesc. De foarte multe ori, cheagurile inundă chiar şi un sfert din emisfera cerebrală, fiind fatale dacă sângele nu este scos.

Aceste hematoame intracerebrale sunt foarte bine delimitate, ele fiind localizate cel mai frecvent în substanţa albă lobară, dar şi în nucleii cenuşii centrali, în cerebel şi punte, având de multe ori o evoluţie similară unui proces expansiv intracranian.

Semnele care anunţă cheagurile de sânge din creier sunt foarte clare: pacienţii acuză stări de hemiplegie, tulburări de vorbire, dar deseori intră în comă. Caracteristice sunt şi greţurile şi vărsăturile, accesele de epilepsie sau chiar apariţia unui deficit motor. În această perioadă există o alterare a stării de conştienţă, cu semne de iritaţie meningeală, deficite motorii (he-mipareze, hemiplegii), pareze ale nervilor cranieni, tulburări vegetative etc.

Trebuie menţionat că în procesul patologic sunt implicaţi şi alţi factori de risc: ereditatea (predispoziţie mai mare la arterioscleroză şi hipertensiune arterială), eforturile fizice mari, variaţiile meteorologice şi instabilitatea neuro-vegetativă. Diagnosticul de certitu-dine îl pune, însă, computer tomograful, iar în unele situaţii este nevoie şi de un examen de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) şi o angiografie cerebrală.

Numai hematoamele profunde (talamice) nu se operează, în această categorie intrând pacienţii care se recuperează la Neurologie, dar unii dintre ei, din cauza gravităţii bolii şi a ţesuturilor cerebrale nobile, decedează.

„Hematoamele talamice sunt cele mai periculoase, chiar dacă operăm sau nu pacientul. Uneori, şansele lor de supravieţuire sunt mai mari dacă nu sunt operaţi. Indicaţia de operaţie o au în mod special acei pacienţi care au hematom lobar. Ultimul caz de acest gen a fost operat zilele trecute, pacientul, în vârstă de 63 de ani, revenindu-şi complet din comă, el având acum o evoluţie foarte bună”, a declarat, pen-tru „Cuget Liber”, dr. Bogdan Davidescu.

Specialistul a mai spus că la acest bolnav, cheagul de sânge arăta ca o explozie, aproape un sfert din emisfera cerebrală din partea dreaptă fiind invadată de sânge, care ulterior a împins toate structurile cerebrale spre partea opusă. Altfel spus, cadrele medicale i-au scos bărbatului sângele împrăştiat din cap, iar acum totul a revenit la poziţia normală. Din păcate, nu toţi pacienţi au şanse de supravieţuire, iar aceste hematoame pot apărea şi la pacienţii tineri, deşi, în general, sunt afectate persoanele de vârsta a doua şi a treia.

În ceea ce priveşte durata medie de spitalizare, aceasta variază în funcţie de tratamentul operator sau medicamentos aplicat, dar şi de factorii individuali. Oricum, supravieţuitorii necesită îngrijiri de lungă durată. Ca recomandare medicală, pacienţii care se ştiu cu tensiune arterială trebuie monitorizaţi mai atent de medicii de familie, iar la primele semne de boală să se prezinte imediat la doctor. Astfel, medicul de familie care suspectează pacientul de hematom intracerebral trebuie să-l îndrume imediat spre spital.

Taguri articol: stiri medicale creier sange

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU