14 Aprilie 2016
3753 accesări
0 comentarii

Yasmin, o tânără absolventă de psihologie, diagnosticată cu Sindrom Down, în vârstă de 26 de ani, a început munca de voluntariat, la Centrul de Autism „Marea Neagră”. Aceasta le-a mărturisit psihologilor că de mult timp îşi doreşte să lucreze în centrul pentru copii cu dizabilităţi, dar nu a avut curaj să îi contacteze. Motorul care a impulsionat-o tot timpul a fost mama sa care a şi contactat coordonatorii centrului şi le-a comunicat dorinţa fetei de a începe voluntariatul.


„Un copil cu Sindrom Down trebuie să muncească enorm pentru a putea să obţină rezultatele pe care le obţine un copil tipic. În România, sunt doar câteva cazuri de copii ce au reuşit o asemenea performanţă, să termine studii superioare şi să obţină o diplomă de licenţă.Integrarea unui copil cu nevoi speciale în învăţământul de masă este de multe ori o utopie, statul român le rezervă doar şcoli speciale şi evită să le dea şansa la o integrare alături de ceilalţi copii”, mărturiseşte Adrian Gemănaru, psiholog.


Într-o societate în care copiii cu dizabilităţi au mult de suferit, Yasmin a reuşit să învingă prejudecăţile, iar acum este terapeut psiholog junior la Centrul de Autism, pentru a-i ajuta la rândul său, pe copiii cu dificultăţi.


„Când am întrebat-o de ce îşi doreşte să facă parte din echipa noastră, răspunsul ei a fost emoţionant. Mi-a mărturisit că de multe luni a dorit să încerce, dar nu a avut curaj, fiind ferm convinsă că nu va fi acceptată. Mama însă a avut rol determinant, a încurajat-o să încerce. A încercat şi a reuşit”, mai spune psihologul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU