01 Februarie 2016
2777 accesări
1 comentariu

Frecvent întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 2 ani, convulsiile febrile apar atunci când febra creşte peste 38 de grade. În timpul unei convulsii febrile, copilul se agită, tremură, ochii i se mişcă aleatoriu, e posibil să nu fie conştient şi să geamă. Acest tip de convulsie durează, de obicei, câteva minute, dar în cazuri rare poate dura şi până la 15 minute.

De la bun început trebuie stabilită diferenţa dintre convulsiile febrile şi epilepsie. Având în vedere că mămicile pot face această confuzie, medicii spun că trebuie urmărite simptomele şi acţionat în consecinţă.
Aşadar, convulsiile sunt nişte mişcări necoordonate ale corpului care în cazul convulsiilor febrile sunt determinate de un dezechilibru între procesele de excitaţie de la nivel cerebral, dezechilibru favorizat de imaturitatea sistemului nervos central care nu e capabil să răspundă la creşterea temperaturii corpului.

„Deşi pot fi extrem de violente şi înspăimântătoare pentru părinţi, convulsiile apar pe fondul unor infecţii de căi respiratorii superioare, precum rino-faringita sau amigdalita ori din cauza bolilor eruptive, precum rubeola, rujeola sau varicela. Pot, desigur, să mai apară şi post-vaccinare. În general apar la temperaturi ce depăşesc 38,5 de grade, dar s-au înregistrat şi la temperaturi sub 38 de grade, cel mai frecvent în cadrul febrei ce însoţeşte infecţiile virale determinate de virusul gripal A, adenovirusuri sau virusurile paragripale”, a precizat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Afecţiunea este o urgenţă medicală!
Prevenirea acestor convulsii este în strânsă dependenţă cu febra şi cu afecţiunile care o provoacă. Aşadar, tratamentul de primă instanţă este scăderea febrei.
Părinţii trebuie să se asigure că respiraţia copilului este normală. Orice modificare a acesteia reprezintă o urgenţă medicală, iar copilul trebuie dus de urgenţă la spital.

„Foarte importantă este excluderea unei infecţii la nivelul sistemului nervos de tipul meningitei sau encefalitei, în aceste două cazuri nemaifiind vorba despre convulsii febrile. Aici este vorba despre afecţiuni neurologice severe ce pot pune în pericol viaţa copilului. Diagnosticul diferenţiat se efectuează în cadrul unităţii de urgenţă unde se poate efectua inclusiv o puncţie lombară şi o encefalogramă”, mai spune medicul.

Măsuri de urgenţă
Ca tratament de primă instanţă, medicul recomandă aşezarea copilului pe o parte pentru a elibera căile aeriene şi a evita sufocarea. Apoi, este necesară scăderea febrei cu antipiretice, adică algocalmin sau ibuprofen sau antitermice, dar şi administrarea de lichide în cantităţi mari.
Din păcate, printre complicaţiile majore ale convulsiilor febrile se numără retardul neuropsihomotor sau parezele. Acest lucru poate fi evitat dacă pacientul este ţinut sub observaţie încă de la primele manifestări de boală.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

2 februarie 2016
adevar
adevar

Romani din trafic la straine si copii au trecut in nefiinta ha ha ha ha ha

Articol publicat de Andreea Năstase