dr. Dănuţ Dincă, şeful secţiei ORL din Spitalul Judeţean Constanţa

dr. Dănuţ Dincă, şeful secţiei ORL din Spitalul Judeţean Constanţa
14 Octombrie 2015
3305 accesări
0 comentarii

Fiind unicul centru de stat specializat în ORL din judeţul Constanţa, secţia din cadrul Spitalului Judeţean primeşte, zilnic, zeci de pacienţi cu diferite afecţiuni din această sferă medicală. Din păcate, medicii nu pot efectua orice intervenţie chirurgicală, deoarece nu există aparatura medicală necesară.

Deşi medicii spun că au şi câte 30 - 40 de pacienţi pe zi, adulţi şi copii, toţi cu probleme din sfera ORL, secţia de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa nu dispune încă de aparatură medicală performantă pentru a interveni în orice situaţie medicală.

În acest sens, în perioada 21-23 octombrie, va avea loc primul work-shop medical care va reuni specialişti din ţară şi în cadrul căruia vor fi aduse aparate medicale performante.

„În această perioadă, vom organiza un work-shop pe tema patologiei ure-chii, eveniment la care va participa

dr. Marian Rădulescu, de la Institutul de Fonologie Bucureşti, dar şi sponsori, care vor aduce un aparat performant pentru a transmite imagini din sala de operaţie.

Avem două cazuri la care vom efectua operaţii: un bătrân a cărui ureche curge de foarte mulţi ani şi la care tratamentul nu a dat rezultate, fiind propus pentru operaţie, iar al doilea este cazul unui tânăr cu perforaţie de timpan ca urmare a unei agresiuni. Acesta are nevoie de o timpanoplastie pentru care este necesar acest aparat”, a declarat dr. Dănuţ Dincă, şeful secţiei ORL din Spitalul Judeţean Constanţa.

Secţie cu aparatură… lipsă

Managerul unităţii sanitare recunoaşte lipsurile din sistem şi spune că va lua în considerare achiziţionarea unui astfel de aparat până la finalul acestui an.

„ORL trebuie să îşi reînnoiască aparatura medicală şi să achiziţioneze unele noi şi atât de necesare. Sunt foarte multe cazuri pe zi în acest departament şi, fiind spital de categoria A, trebuie să primim inclusiv pacienţi din judeţele limitrofe. Singura aparatură de care beneficiem este cea din sfera rino-sinuzală, iar aici au beneficiat de operaţii foarte mulţi copii.

Patologia tratată la noi include şi adulţi şi copii şi asta pentru că nu există secţie de pediatrie ORL”, a spus managerul Dănuţ Căpăţână.

Şi problemele nu se opresc aici. Şeful secţiei spune că, în condiţiile în care sunt extrem de muţi pacienţi, doar patru me-dici susţin gărzile din spital.

„Suntem patru medici, dar oficial lucrăm doar trei. Mai avem nevoie de cel puţin unul sau doi medici ca să acoperim necesarul la 20 de paturi disponibile pe secţie”, a completat medicul.

În perioada următoare, spun reprezentanţii unităţii sanitare, se vor face demersurile pentru achiziţionarea unui aparat 3D performant pentru realizarea intervenţiilor chirurgicale complexe.

Aparatul costă în jur de 100.000 de euro, iar banii vin din economiile pe care spitalul le-a realizat în urma concesiunilor de servicii.

„Va avea loc o negociere strânsă, pentru că vorbim de o sumă foarte mare însă, am strâns bani din concesiunile de servicii şi credem că aceasta este cea mai bună investiţie”, a completat Dănuţ Căpăţână.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase