07 Iunie 2017
3077 accesări
0 comentarii

Un părinte poate considera că cel mic suferă de constipaţie atunci când are doar trei scaune sau mai puţine într-o săptămână, când acestea sunt tari, uscate şi voluminoase sau când defecaţia devine tot mai greu de realizat.

Printre principalele cauze care duc la apariţia constipaţiei amintim: aportul insuficient de fibre şi lichide, repaosul la pat sau lipsa activităţii fizice, alimentaţia neregulată, stresul, alimentaţia bogată în grăsimi şi zaharuri rafinate. Desigur, mai există şi alţi factori, iar aceştia fac referire la consumul unor medicamente precum suplimentele de fier, antiacidele pe bază de hidroxid de aluminiu etc. Rareori, anumite boli organice pot sta la baza constipaţiei.

Copilul nu este constipat dacă scaunul se elimină uşor, chiar dacă au trecut câteva zile de la ultimul scaun.Desigur, există şi copii care pot face o formă de constipaţie care nu cedează la tratament, numită constipaţie cronică. În cazul acestui tip de constipaţie este nevoie de tratament şi de cooperare între părinţi, copil şi cu medic, pentru a rezolva această problemă.

Dacă cel mic are dureri rectale datorate faptului că nu poate avea scaun este necesar a se încerca o baie caldă/fierbinte, deoarece aceasta poate ajuta musculatura să se relaxeze şi poate face mai uşoară eliminarea scaunului.

De asemenea, dacă micuţii au peste şase ani şi baia caldă nu este de ajutor, se pot administra unul sau douăsupozitoare cu glicerinăpentru a lubrifia materiile fecale, făcându-le mai uşor de eliminat.

Specialiştii fac o serie de recomandări pentru prevenirea constipaţiei.

Tot mai multe lichide

În primul rând, a precizat dr. Adriana Bălaşa, medic pediatru, se impune creşterea cantităţii de lichide pe care o primeşte zilnic copilul. Acestea sunt: apă plată, sucuri de fructe (prune, caise, piersici) şi legume.

Apoi, se recomandă introducerea în mesele copilului a alimentelor bogate în fibre, precum cereale integrale, fructe şi legume.

Totodată, alimentele bogate în fibre solubile şi insolubile sunt la fel de indicate. Fibrele solubile se găsesc în mere, orz, fasole uscată, morcovi, portocale şi secară, iar cele insolubile, în cereale integrale, fasole uscată, fructe şi legume cu coajă, paste făinoase, seminţe şi tărâţe.

La fel de importantă sunt activitatea fizică şi mesele la ore regulate. În cazul copiilor de vârstă mică, aceştia trebuie învăţaţi, în primul rând, să stea pe oliţă sau să meargă la toaletă.

„Mulţi copii amână actul defecaţiei, ceea ce duce la acumularea de fecaloame. Prin urmare, puneţi copilul pe oliţă, cu picioarele sprijinite pe sol, după fiecare masă principală (de trei ori pe zi, de preferat la aceeaşi oră), timp de 15 minute. Recompensaţi copilul după ce stă la toaletă, dar nu cu alimente sau dulciuri, ci prin activităţile lui preferate”, a explicat dr. Bălaşa.

În acelaşi timp, trebuie redus aportul alimentar de zaharuri rafinate, acestea regăsindu-se în produsele de cofetărie şi patiserie sau în dulciuri. Tocmai de aceea, alimentele bogate în zaharuri rafinate trebuie înlocuite cu cereale integrale.

Taguri articol: pediatrie boli şi afecţiuni constipatie fibre copil tratament medic boli copii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU