24 Noiembrie 2016
4170 accesări
0 comentarii

La acest moment, în judeţul Constanţa avem 34.892 de persoane care nu lucrează şi sunt înregistrate ca şi coasigurate. Chiar dacă nu lucrează, orice persoană ce poată fi luată în întreţinere de un membru al familiei, poate căpăta ulterior calitatea de asigurat şi implicit, poate beneficia în acest fel de servicii medicale gratuite. Potrivit legii, pot fi coasiguraţi părinţii, soţul sau soţia care se află în întreţinerea unei persoane care este asigurată la sistemul de sănătate.


Ca urmare, putem lua în întreţinere, fie părintele, fie soţul sau soţia fără venituri. „În funcţie de categoria din care face parte asiguratul, sunt necesare mai multe documente şi se fac o serie de demersuri, pentru a deveni coasigurat. În primul rând, dacă este vorba despre un asigurat - salariat, acesta trebuie să discute cu angajatorul şi să facă dovada că persoana pe care o are în întreţinere nu are venituri, acest lucru realizându-se cu adeverinţă de la Fisc”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Aurelia Rădoi.

De precizat că, în cazul angajatorilor, ei au obligaţia apoi să declare anual la declaraţia 112 şi coasiguraţii, a mai spus aceasta. În ceea ce-i priveşte pe pensionari, ei trebuie să facă dovada faptului că au decizie de pensionare, adeverinţă de la Administraţia Financiară şi desigur, un document care să ateste gradul de rudenie. După îndeplinirea tuturor condiţiilor impuse de lege, coasiguratul capătă calitatea de asigurat.


Cum căpătăm calitateade coasigurat


Calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate poate fi obţinută de orice persoană care are domiciliul în ţară şi face dovada contribuţiei la fond. Totuşi, coasigurarea unei persoane depinde de situaţia celui care îşi va lua responsabilitatea de asigurat şi care are în întreţinere un coasigurat. Acesta din urmă are nevoie de acte care să ateste gradul de rudenie cu persoana asigurată. Spre exemplu, dacă este vorba despre soţie, situaţia poate fi rezolvată în felul următor: soţia va merge la Administraţia Financiară, unde va solicita un certificat din care să rezulte că nu are niciun fel de venituri. Apoi, soţul îşi va asuma responsabilitatea că are în întreţinere persoana respectivă şi îşi va anunţa angajatorul care îi va elibera o adeverinţă ca dovadă că soţul este cu plăţile la zi şi că nu are niciun fel de datorii. După aceea, acesta trebuie să meargă la medicul de familie, care, la rândul său, va lua în evidenţă persoana coasigurată. Aceleaşi norme metodologice prevăd că persoanele coasigurate, respectiv soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflate în întreţinerea unei persoane asigurate cu sau fără plata contribuţiei, îşi păstrează calitatea de asigurat şi drepturile care decurg din aceasta numai pe perioada în care persoana în a cărei întreţinere se află are calitatea de asigurat.


Elevii şi studenţii, beneficiari ai asigurărilor de sănătate

De asemenea, legea menţionează că un coasigurat nu poate avea la rândul său alţi coasiguraţi, precum şi faptul că asiguratul are obligaţia să anunţe în termen de 15 zile medicul de familie şi CJAS asupra modificărilor datelor de identitate sau a modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asiguraţi.
Potrivit legii, mai există şi alte categorii de persoane care pot beneficia de asigurare, fără plata contribuţiei.

Mai exact, este vorba de toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii cu vârsta între 18 şi 26 de ani care sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, dar şi studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De aceste drepturi beneficiază şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social, dar şi persoanele cu handicap, cu vârsta de peste 18 ani, care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse. Nu în ultimul rând, sunt incluse pe lista beneficiarilor femeile însărcinate sau lăuze, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Taguri articol: stiri medicale ajutor cjas aurelia rădoi asigurări

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU