Ştiri medicale
1394 accesări 11 Mai 2016 0 comentarii

Dezinfectanţii Hexi Pharma, retraşi din spitale. Analizele confirmă dezastrul

Secretatul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, a anunţat ieri primele rezultate ale analizelor dezinfectanţilor Hexi Pharma. Acesta a afirmat că toate produsele analizate sunt neconforme, la unele diferenţe sunt marcante, de 10 ori, la altele sunt mai mici. Este vorba de 14 produse.


„Există diferenţe de concentraţie între valorile declarate şi cele măsurate”, a spus secretarul de stat.
Conform acestuia, de exemplu, la clorura de amoniu, pe etichetă substanţa activă avea o concentraţie de 15%, iar valoarea măsurată era de 5,18%.


La un produs pe bază de iod, concentraţia pe etichetă era de 10%, în timp ce analize au arătat o concentraţie de 7,41%, iar la un alt produs pe ambalaj era trecut o concentraţie de 12%, în timp ce din analize a reieşit că este diluat de 10 ori, având o valoare măsurată de doar 1,23%


„Cam acestea sunt rezultatele analizelor, unele diferenţe sunt mai mari, unele mai mici”, a spus Victor Strâmbu.
Potrivit secretarului de stat, tot astăzi s-a finalizat şi controlul efectuat de Inspecţia Sanitară de stat la firma Hexi Pharma şi s-a decis retragerea din spi-tale a produselor neconforme, retragere care urmează să se facă în cel mai scurt timp posibil. „Am cerut Institutului Naţional de Sănătate publică să transmită o listă cu producătorii şi cu produsele similare din România. Există 18 companii, precum şi mulţi importatori şi distribuitori. Deci, aprovizionarea cu biocide nu este o problemă”, a mai spus aceasta, adăugând că va transmite spitalelor să retragă din uz dezinfectanţii firmei Hexi Pharma.


Secretarul de stat a anunţat că firma Hexi Pharma a fost amendată cu 40.000 lei. Guvernul nu exclude deschiderea unui proces civil împotriva Hexi Pharma, după ce testele oficiale prezentate ieri au arătat că substanţele biocide sunt neconforme, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.


„Nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva companiilor respective. Nu vorbim de o anchetă penală, ci de una administrativă”, a declarat Dan Suciu.


„Recomandăm ca aceste substanţe să nu mai fie utilizate. Vom avea un nou ordin de ministru care să reglementeze alţi parametrii. Când vom avea asta, abia atunci vom putea spune că în spitalele din România avem standarde”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.


Pe lista spitalelor din ţară care au folosit dezinfectanţi Hexi Pharma se află şi câteva unităţi sanitare din judeţul Constanţa, în cadrul cărora s-au depistat probe neconforme, în urma controalelor efectuate de inspectorii DSP: Spitalul Clinic de Pneumoftizio-logie, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul orăşenesc Hârşova şi Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

Taguri articol: stiri medicale analize hexi pharma

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.