23 Mai 2016
6925 accesări
0 comentarii

Cunoaştem cu toţii acei copii care vin în parc cu gărzile de corp: „nu pune mâna, nu te aşeza că te murdăreşti, stai aici, du-te acolo etc”, copii care sunt în permanenţă supravegheaţi şi cărora li se interzice să facă exact activităţile pentru care au fost aduşi în parc. Specialiştii spun că un astfel de comportament este dăunător pentru dezvoltarea personală a copiilor şi că, pe termen lung, îi poate transforma în nişte copii dependenţi, incapabili de a lua decizii pe cont propriu.

„Lăsaţi copiii să se joace! Şi când zic să se joace mă refer la jocul acela, ca pe maidan, fără reguli, limite, idei transmise, în libertate deplină. Copilul are mare nevoie de acest joc, să aibă câteva ore în care să se joace exact cum vrea el. Acest lucru este foarte important pentru dezvoltarea lui. Prin acest joc, el învaţă să ia decizii, să aibă iniţiativă, să se bazeze doar pe forţele lui, pentru a îndeplini jocul.

Copilului căruia i se spune cum să se joace, sau căruia i se transmite ce gen de joc să joace, îi va fi foarte greu când va deveni adult. Va fi un adult care nu va acţiona până când nu-i vor zice alţii ce să facă. Va aştepta să-i zică alţii ce decizii să ia, se va simţi nesigur pe forţele proprii şi dependent de aprobarea celorlalţi”, explică Silvia Munteanu, psihoterapeut.

Taguri articol: stiri medicale copii dezvoltare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU