Ştiri medicale
1728 accesări 29 Septembrie 2016 0 comentarii

Luaţi gripa din pripă! Cum preveniţi îmbolnăvirea

Gripa este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm cu sfinţenie dacă vrem să rămânem sănătoşi.

„Persoanele bolnave de gripă au unul sau mai multe dintre urmă-toarele simptome: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane şi oboseală. Evitaţi contactul apropiat cu aceste persoane, îndepărtaţi-vă de persoanele care tuşesc sau strănută. Menţineţi o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă şi evitaţi aglomeraţiile. Nu vizitaţi, dacă nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripă. În cazul în care totuşi vizitaţi sau îngrijiţi o persoană bolnavă de gripă, este recomandabil să purtaţi mască tot timpul cât sunteţi împreună în aceeaşi cameră. Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile! Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura. Virusurile sunt transmise atunci când o persoană atinge ceva care este contaminat cu germeni şi apoi îşi atinge nasul, ochii sau gura”, spun specialiştii DSP Constanţa.

De asemenea, în caz de îmbolnăvire, trebuie să stăm acasă, pentru a stopa proliferarea virusului.

„Dacă sunteţi bolnav, staţi acasă, nu vă duceţi la serviciu sau la şcoa-lă şi limitaţi contactul cu alte persoane. Bolnavii adulţi îi pot infecta pe cei din jur pe o perioadă de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infec-ţioşi aproximativ şapte zile de la debutul simptomelor de gripă”, ne mai spun reprezentanţii DSP Constanţa.

Taguri articol: stiri medicale germeni reguli simptome virus secreţii îmbolnăvirea tuse raceala si gripa

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.