15 Martie 2016
4179 accesări
0 comentarii

Tratamentul modern al aritmiilor cardiace prin ablaţie a lipsit cu desăvârşire din sistemul medical constănţean, până astăzi. Acum şi constănţenii pot beneficia de acest tratament gratuit, în funcţie de gradul de severitate al aritmiei.

Aceste aparate au fost achiziţionate de Centrul Cardiolife, din Spitalul Judeţean, pentru a se putea face această procedură non-chirurgicală, denumită ablaţie, pentru a corecta, în special, tahicardiile. Segmentul de cardiologie care se ocupă cu această procedură se numeşte electrofiziologie invazivă. Tehnica necesită un grad înalt de expertiză şi o dotare corespunzătoare.
Tahicardia este provocată de o dezordine în impulsurile electrice ale inimii, iar până să apară această metodă, bolnavii foloseau medicaţia clasică. Acest tratament este practicat în câteva centre tradiţionale din ţară şi vizează tratamentul actual al tahicardiilor, mai precis, al aritmiilor cu accelerări ale pulsului.


„Procedura se poate face cu sprijinul doctorului Alexandru Deutch, de la Spitalul Colentina, specializat pe electrofiziologie şi stimulare cardiacă. Procedura se realizează în două etape. Prima etapă, cea de diagnosticare, se referă la introducerea unor catetere şi determinarea unor potenţiale impulsuri electrice la nivelul inimii, în aşa fel încât să se depisteze unde este ţesutul bolnav care produce tahicardiile. A doua etapă este metoda de ablaţie prin radiofrec-venţă, adică distrugerea ţesutului anormal prin cauterizare termică, în aşa fel încât să nu mai apară acele aritmii şi acele circuite anormale să fie întrerupte”, precizează
dr. Bogdan Mut, medic primar cardiolog Cardiolife.


Tratamentul are capacitatea de a vindeca complet anumite tipuri de tahicardie, iar de cele mai multe ori nu este necesară nici medicaţia după astfel de proceduri. Metoda de tratament este introdusă relativ recent în ţara noastră şi este finanţată restrictiv.
Selecţia bolnavilor care beneficiază de acest tratament se face pe criterii de severitate. Cei care au suferit un infarct au riscul cel mai mare şi sunt primii beneficiari, apoi urmează cei cu risc de infarct, iar celelalte cazuri care nu sunt urgente nu beneficiază deloc sau doar contracost. Cazurile de tahicardie care necesită intervenţie şi vizează doar simptomele sau confortul pacientului nu vor fi finanţate. Pentru cei care nu sunt finanţaţi, costurile sunt de la 2.100 euro până la 4.500-5.000 euro intervenţia.

„A doua zi, pacientul poate fi externat“


Procedura se caracterizează prin introducerea unor catetere în venă, la nivelul zonei inghinale până la inimă. Acestea eliberează curenţi cu rolul de a distruge zona afectată, iar a doua zi, pacientul poate fi externat. Sistemul este activ, însă nu a fost folosit, deocamdată se face selecţia pentru listele de aşteptare.


„Din punct de vedere tehnic, astăzi avem şi dotarea şi expertiza ca să putem face aceste proceduri, urmând ca, în cel mai scurt timp, să se aplice primilor pacienţi. Mai multe aparate contribuie la realizarea acestei proceduri, dar ele se fac în sala de cateterism cardiac. Aceste aparate au rolul de a determina aceste potenţiale electrice şi de a emite curenţii de radio ablaţie. Cos-turile aparaturii sunt de peste 100.000 euro. Nu a existat până acum această dotare, s-a făcut în săptămânile din urmă, la fel şi instalarea”, mai spune doctorul.


Intervenţia durează între 30 de minute şi 3-4 ore, în funcţie de severitate, de aceea se pot trata maximum doi pacienţi pe zi. Pentru 90% din cazuri, intervenţia este suficientă, iar 10% necesită reintervenţie. După tratament, bolnavul duce o viaţă normală. Înainte ca pacienţii să poată beneficia de această aparatură, aceştia se tratau cu medicamente sau nu se tratau deloc. Pentru tratarea tahicardiilor, este prevăzut acest proces de ablaţie şi nu medicaţia, care poate avea de multe ori efecte adverse, spun specialiştii. Unele tipuri de tahicardii nu răspund deloc la medicaţia clasică. Aceste proceduri de ablaţie se fac la aproximativ 10 spitale din ţară, din Cluj, Iaşi,Timişoara,Târgu Mureş, Bucureşti, iar acum şi la Constanţa.

Taguri articol: stiri medicale cardiologie chirurg medicamente simptome cardiolife

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU