Pediatrie
360 accesări 28 Februarie 2023 0 comentarii

Obezitatea la copii își pune din plin amprenta asupra psihicului lor

Obezitatea, atât în rândul adulților, cât și la copii are două cauze clare:

o dietă bogată în zahăr și grăsimi, la care se adaugă lipsa exercițiilor fizice. De cele mai multe ori, aceasta se instalează atunci când glanda endocrină nu funcționează corect, dar și pe fondul unor factori genetici. Tocmai de aceea, depistarea obezității de la vârste fragede este extrem de importantă, pentru că riscul cel mai mare pe termen lung este ca obezitatea din copilărie să continue și în perioada de adult a pacientului, când greutatea poate da naștere unor complicații grave în ceea ce privește sănătatea.

De asemenea, copiii supraponderali au tendința de a se izola sau să fie izolați de colectiv, din cauza greutății pe care o au, iar acest lucru scade drastic încrederea în sine, vitală în dezvoltarea lor ulterioară. Din acest motiv, foarte des, copiii supraponderali pot avea rezultate slabe la învățătură, pe lângă alte probleme de comunicare și socializare pe care le pot dezvolta. Care sunt riscurile obezității la copii? În primul rând, părinții trebuie să înțeleagă că aceasta nu este o boală, ci un dezechilibru metabolic, care netratată sau nedepistată la timp, afectează pe termen lung pacientul. Mai mult decât atât, i se asociază următoarele afecțiuni: hipertensiune arterială, diabet de tip II, rezistență la insulină, dislipidemie (anomalie a nivelului de lipide din sânge), apnee în somn. În cazul obezității la copii, obiectivele sunt: scăderea în greutate, consilierea psihologică, exerciții fizice. Odată ce diagnosticul a fost stabilit, începeți planul de tratament recomandat de medic, care va fi unul de lungă durată.

Taguri articol: pediatrie obezitate copii diagnostic diabet hipertensiune

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.