24 Mai 2017
1590 accesări
0 comentarii

Hipertensiunea arterială este o afecţiune care generează şi alte probleme de sănătate în organism, o boală ce afectează din ce în mai multe persoane, spun specialiştii. De aceea, aceştia vor să tragă un semnal de alarmă, deoarece, prin controlul tensiunii arteriale, se pot evita adevărate tragedii.

Factori de risc pentru hipertensiunea arterială sunt: consumul excesiv de sare, obezitatea, sedentarismul, consumul redus de fructe şi legume, fumatul, stresul prelungit, lipsa odihnei. Presiunea arterială crescută este unul dintre principalii factori de risc pentru deces. Hipertensiunea este, de asemenea, un factor de risc important, fetal şi maternal.

„În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce priveşte diagnosticarea hipertensiunii arteriale, precum şi a persoanelor numeroase aflate sub tratamentul sau controlul afecţiunii, factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalenţa celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Noi, românii, rămânem în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular, reprezintă o problemă majoră la nivelul sănătăţii. Este îmbucurător faptul că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială şi au fost diagnosticate, precum şi al celor aflate sub tratament şi sub control terapeutic creşte de la an la an. Eforturile se concentrează pe conceperea şi implementarea unor programe de prevenţie, diagnosticare precoce şi control pe termen lung”, a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU