Prospecte de medicamente

Acid alendronic Aurobindo 70 mg comprimate

1. Ce este Acid alendronic Aurobindo şi pentru ce se utilizează

Ce este Acid alendronic Aurobindo?

Acid Alendronic Aurobindo aparţine unui grup de medicamente non-hormonale, numite ”bifosfonaţi”.

Acid alendronic Aurobindo previne pierderile de substanţă osoasă care apar la femei după menopauză şi ajută la reconstrucţia osului. Medicamentul reduce riscul de fracturi la nivelul coloanei vertebrale şi şoldului.

Pentru ce este utilizat Acid alendronic Aurobindo?

Medicul dumneavoastră v-a prescris Acid alendronic Aurobindo pentru a vă trata osteoporoza.

Acid alendronic Aurobindo reduce riscul de apariţie a fracturilor la nivelul coloanei vertebrale şi a fracturilor de şold.

Acid alendronic Aurobindo se administrează o dată pe săptămână.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza reprezintă subţierea şi fragilizarea oaselor. Este frecventă la femei după menopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormonul feminin, estrogenl, care ajută la menţinerea sănătăţii scheletului femeii. Drept rezultat, apare pierdere de substanţă osoasă şi osul devine mai fragil. Cu cât menopauza debutează mai devreme, cu atât riscul de osteoporoză este mai mare.  În stadiul incipient, osteoporoza nu produce, de regulă, simptome. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, poate duce la fracturi ale oaselor. Deşi de regulă, fracturile provoacă dureri, fracturile vertebrelor pot rămâne neobservate până în momentul în care determină scădere în înălţime. Fracturile oaselor pot să se producă în timpul activităţii obişnuite, de zi cu zi, cum este ridicarea unei greutăţi sau ca urmare a unor traumatisme uşoare, care în mod normal nu determină apariţia unei fracturi pe un os normal. Fracturile oaselor se produc, de regulă, la nivelul şoldului, coloanei vertebrale sau la nivelul articulaţiei mâinii şi pot duce nu numai la durere, dar şi la o deformare marcată şi invaliditate (cum sunt postura aplecată sau “cocoşată” şi pierderea mobilităţii).

Cum poate fi tratată sau prevenită osteoporoza?

Osteoporoza poate fi tratată şi niciodată nu este prea târziu pentru a începe tratamentul. Acidul alendronic nu numai că previne pierderea substanţei osoase, dar ajută şi la refacerea ţesutului osos pierdut şi reduce riscul de fracturare a oaselor de la nivelul coloanei vertebrale şi şoldului.

În timpul tratamentului cu Acid alendronic Aurobindo este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să faceţi schimbări în stilul dumneavoastră de viaţă pentru a vă ajuta în tratamentul bolii dumneavoastră, cum sunt:

Oprirea fumatului: fumatul pare să crească viteza pierderii masei osoase şi, ca urmare, poate să vă crească riscul de fracturi ososase.

Exerciţii fizice: ca şi muşchii, oasele au nevoie de exerciţii fizice pentru a se menţine puternice şi sănătoase.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe orice program de exerciţii fizice. Alimentaţie echilibrată: medicul dumneavoastră vă poate da sfaturi cu privire la alimentaţie sau dacă ar trebui să utilizaţi suplimentele alimentare (în special calciu şi vitamina D).

 

2. Cum să luaţi Acid alendronic Aurobindo

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră . Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Luaţi un comprimat de Acid alendronic Aurobindo 70 mg o dată pe săptămână.

1) Alegeţi ziua săptămânii care se potriveşte cel mai bine cu programul dumneavoastră. Luaţi un comprimat de Acid alendronic Aurobindo 70 mg în fiecare săptămână, în ziua aleasă. Este foarte important să urmaţi instrucţiunile de la subpunctele 2), 3), 4), 5) şi 6) pentru a facilita ca fiecare comprimat de Acid alendronic Aurobindo să ajungă rapid în stomac şi să reduceţi riscul de apariţie al iritaţiei esofagului (esofagul - tubul care face legătura între gură şi stomac).

2) Dimineaţa, după trezire, înainte de consuma orice aliment sau băutură sau de a lua orice alt medicament, înghiţiţi comprimatul de Acid alendronic Aurobindo 70 mg întreg, cu un pahar plin cu apă plată (nu apă minerală) (nu mai puţin de 200 ml). • Nu luaţi comprimatul cu apă minerală sau carbogazoasă. • Nu luaţi comprimatul cu cafea sau ceai. • Nu luaţi comprimatul cu suc sau lapte. Nu zdrobiţi sau mestecaţi comprimatul şi nu lăsaţi comprimatul să se dizolve în gură.

3) După ce aţi înghiţit Acid alendronic Aurobindo, nu vă întindeţi la orizontală - staţi în poziţie verticală (în şezut sau în picioare sau mergeţi) timp de cel puţin 30 minute după ce aţi înghiţit comprimatul. Vă puteţi aşeza la orizontală după ce aţi consumat primele alimente în ziua respectivă.

4) Nu luaţi Acid alendronic Aurobindo 70 mg seara înainte de culcare sau dimineaţa înainte de a vă da jos din pat.

5) Dacă prezentaţi dificultăţi sau durere la înghiţire, durere în piept sau arsuri în capul pieptului nou apărute sau agravate, întrerupeţi administrarea Acid alendronic Aurobindo şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

6) După ce aţi înghiţit comprimatul de Acid alendronic Aurobindo, aşteptaţi cel puţin 30 minute înainte de consuma primele alimente sau băuturi în ziua respectivă sau înainte de administrarea altor medicamente, incluzând antiacide, suplimente de calciu şi vitamine. Acid alendronic Aurobindo este eficace numai dacă este administrat pe stomacul gol.

Pentru a citi întreg prospectul, dă click pe PDF-ul de mai jos

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.