Prospecte de medicamente

Amoxicilină Arena, capsule, 250 mg/ 500 mg

Ce este Amoxicilină Arena şi pentru ce se utilizează

Amoxicilină Arena conţine ca substanţă activă amoxicilina un antibiotic care face parte din grupa medicamentelor numite peniciline. Este folosită pentru tratamentul infecţiilor determinate de bacterii sensibile la amoxicilină.

Amoxicilină Arena este folosită pentru tratamentul:

sus

Înainte să utilizaţi Amoxicilină Arena

Nu utilizaţi Amoxicilină Arena

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amoxicilină Arena

Dacă aveţi:

Acest medicament poate, de asemenea, afecta rezultatele testelor urinare sau sanguine pentru zahăr. Dacă aveţi diabet zaharat şi vă testaţi frecvent urina şi sângele, spuneţi medicului dumneavoastră. Faceţi acest lucru deoarece trebuie utilizate alte teste.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală şi medicamentele pe bază de plante. Unele medicamente vă pot determina probleme dacă luaţi Amoxicilină Arena împreună cu acestea.

In special, este important să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist dacă luaţi:

Utilizarea Amoxicilină Arena cu alimente şi băuturi

Puteţi lua Amoxicilină Arena fie înainte, în timpul, fie după mese.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

Datele referitoare la un număr limitat de sarcini expuse nu a indicat niciun efect advers al amoxicilinei asupra sarcinii sau a sănătăţii fătului sau nou-născutului. Ca măsură de precauţie, amoxicilina trebuie utilizată în timpul sarcinii numai dacă medicul decide că beneficiile potenţiale pentru mamă depăşesc riscurile posibile pentru făt.

Acest medicament trece în laptele matern în cantităţi mici, prin urmare în unele cazuri poate fi necesar să întrerupeţi alăptarea.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Amoxicilină Arena

Deoarece conţine p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), Amoxicilină Arena poate provoca reacţii alergice, chiar întârziate.

sus

Cum să utilizaţi Amoxicilină Arena

Utilizaţi întotdeauna Amoxicilină Arena exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Nu desfaceţi capsulele. Înghiţiţi-le întregi, cu o cantitate suficientă de lichid, înainte, în timpul, fie după mese.

Doza pe care trebuie să o luaţi într-o zi şi durata tratamentului sunt stabilite de medic în funcţie de afecţiunea de care suferiţi, precum şi de starea funcţiei renale.

La adulţi şi adolescenţi doza zilnică recomandată este de 250-500 mg amoxicilină la intervale de 8 ore. Doza poate fi crescută în funcţie de natura şi gravitatea infecţiei până la 3 g pe zi, fără a depăşi 6 g amoxicilină/zi.

În cazul infecţiei cu Chlamydia la gravide, doza recomandată este de 500 mg amoxicilină la intervale de 8 ore, timp de 7-10 zile.

In cazul infecţiei gonococice endocervicale sau uretrale necomplicate doza recomandată este de 50 mg/kg amoxicilină.

In gastrită şi ulcer gastric sau duodenal provocate de Helicobacterpylori, doza recomandată este de 750 mg -1g amoxicilină de 2 ori pe zi în cazul asocierii cu metronidazol 400 mg şi omeprazol 40 mg pe zi sau 1 g amoxicilină de 2 ori pe zi în cazul asocierii cu claritromicină 500 mg şi omeprazol 40 mg pe zi.

Boala Lyme: doza recomandată este de 4 g amoxicilină pe zi. Doza poate fi crescută până la 6 g amoxicilină pe zi administrată fracţionat. Durata tratamentului este de 15-21 zile.

Copii cu vârstă peste 6 ani (greutatea peste 20 kg) doza recomandată este de 25-50 mg amoxicilină/kg şi zi, repartizată în 3 prize egale, la intervale de 8 ore. In funcţie de natura şi gravitatea infecţiei, doza poate fi crescută.

Boala Lyme: doza recomandată este de 50 mg amoxicilină/kg şi zi. Doza poate fi crescută până la 6 g amoxicilină pe zi, administrată fracţionat. Durata tratamentului este de 15-21 zile.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să utilizaţi acest medicament.

Pacienţi cu afecţiune renală

Medicul dumneavoastră poate să vă reducă doza.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amoxicilină Arena

Dacă aţi luat prea mult din acest medicament (supradozaj), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital şi arătaţi-le cutia. Cel mai probabil pot apare următoarele semne ale supradozajului: greaţă, vărsături, diaree, durere abdominală.

Dacă uitaţi să utilizaţi Amoxicilină Arena

Luaţi doza pe care aţi uitat-o imediat ce v-aţi adus aminte. Dacă mai este puţin timp până când trebuie să vă administraţi următoarea doză, nu o mai luaţi pe cea pe care aţi uitat-o, urmându-vă programul obişnuit.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Amoxicilină Arena

Luaţi întotdeauna medicamentul până se termină cura de tratament, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Dacă întrerupeţi medicamentul prea repede, infecţia poate reapărea. De asemenea, bacteria poate deveni rezistentă la medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Amoxicilină Arena poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:

care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibil

 

Dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital:

Următoarele reacţii adverse grave sunt rare:

Următoarele reacţii adverse sunt foarte rare:

Alte reacţii adverse posibile în timpul tratamentului

Frecvente:

Mai puţin frecvente:

Rare:

Foarte rare:

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Cum se păstrează Amoxicilină Arena

Nu utilizaţi Amoxicilină Arena după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

sus

Informaţii suplimentare

Ce conţine Amoxicilină Arena

Amoxicilina Arena 250 mg

Amoxicilina Arena 500 mg 

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.