Prospecte de medicamente

ANAPEN / soluţie injectabilă

Ce este Anapen?

Anapen este alcătuit dintr-o seringă preumplută cu adrenalină (epinefrină) inclusă într-un dispozitiv automat pentru autoinjectare cu ajutorul căruia se injectează intramuscular o singură doză de adrenalină.

Compoziţie

Anapen este produs în două concentraţii.

Anapen 300 micrograme/0,3 ml O doză (0,3 ml soluţie injectabilă) conţine adrenalină 300 micrograme şi excipienţi: clorură de sodiu, metabisulfit de sodiu (E223), acid clorhidric, apă pentru preparate injectabile.

Anapen Junior 150 micrograme/0,3 ml O doză (0,3 ml soluţie injectabilă) conţine adrenalină 150 micrograme şi excipienţi: clorură de sodiu, metabisulfit de sodiu (E223), acid clorhidric, apă pentru preparate injectabile.

Anapen şi Anapen Junior este distribuit în ambalaje cu un singur dispozitiv în cutie. Cutie cu un dispozitiv automat pentru autoinjectare conţinând o seringă preumplută din sticlă a 0,3 ml soluţie injectabilă.

Pentru ce este utilizat Anapen?

Anapen este utilizat pentru tratamentul de urgenţă al reacţiilor alergice acute severe (anafilaxie) determinate de alune sau de alte alimente, de medicamente, muşcături sau înţepături de insecte sau de alţi alergeni, precum şi al reacţiei anafilactice induse de efort sau idiopatice.

Cine nu trebuie să folosească Anapen?

Nu utilizaţi Anapen dacă sunteţi alergic la adrenalină sau la oricare dintre celelalte componente ale sale.

Precauţii înaintea utilizării Anapen

Medicul dumneavoastră trebuie să vă instruiască temeinic pentru a înţelege când să-l folosiţi şi modul corect de administrare. Anapen este indicat doar ca tratament de susţinere de urgenţă şi trebuie să anunţaţi imediat după administrare medicul pentru supraveghere. Trebuie să vă informaţi medicul dacă aveţi afecţiuni cardiace (inclusiv angină pectorală), hipertiroidism, hipertensiune arterială, alte afecţiuni ale sângelui, ale circulaţiei, tensiune intraoculară mare, afecţiuni renale sau ale prostatei, diabet zaharat sau alte afecţiuni. De asemenea, trebuie să vă informaţi medicul dacă urmaţi tratament cu alte medicamente în special pentru afecţiuni cardiace cum sunt digitalice (digoxină), blocante beta-adrenergice, 2 chinidină, medicamente pentru tratarea depresiei cum sunt antidepresivele triciclice, inhibitori ai MAO (monoaminooxidazei), inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei, medicamente pentru boala Parkinson, antihistaminice cum sunt difenhidramina sau clorfeniramina, medicamente pentru tratamentul afecţiunilor tiroidiene, pentru tratarea tulburărilor sistemului nervos, teofilină, oxitocină, anumite anestezice sau alte medicamente. Alcoolul poate determina creşterea efectului acestui medicament.

Dacă urmaţi tratament pentru diabet zaharat, medicul poate să vă modifice dozajul medicamentelor după folosirea Anapen. Injectarea accidentală în mână sau în picior poate duce la întreruperea fluxului de sânge către zonele învecinate şi trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală la cel mai apropiat spital.

Anapen conţine metabisulfit de sodiu care poate provoca reacţii de tip alergic, incluzând simptome anafilactice şi bronhospasm la persoanele sensibile, în special la cele cu antecedente de astm bronşic. Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că sunteţi alergic la metabisulfit de sodiu.

Nu se cunoaşte dacă administrarea Anapen în timpul sarcinii este lipsită de risc pentru făt, cu toate acestea, dacă sunteţi însărcinată nu trebuie să evitaţi folosirea Anapen în urgenţe când viaţa vă poate fi în pericol. Trebuie să discutaţi cu medicul acest lucru înainte ca o situaţie de urgenţă să apară. Nu este de aşteptat ca adrenalina să aibă vreun efect asupra sugarilor alimentaţi natural.

Atenţionare pentru sportivi: adrenalina poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în urma administrării de adrenalină, deoarece s-ar putea să fiţi afectaţi de manifestările şocului anafilactic.

Cum se foloseşte dispozitivul automat pentru autoinjectare Anapen

Anapen se administrează numai intramuscular. Medicul trebuie să vă explice circumstanţele în care trebuie să folosiţi Anapen. Dacă nu a făcut acest lucru, aveţi nelămuriri sau întrebări trebuie să discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră. Obişnuit, reacţia debutează în câteva minute după contactul cu alergenul şi persoana poate prezenta mâncărimi ale pielii, urticarie, înroşirea feţei şi umflături la nivelul ochilor, limbii sau buzelor. Dificultăţi în respiraţie pot urma tumefacţiei (umflării) faringelui; poate să apară wheezing (respiraţie şuierătoare); scurtarea respiraţiei şi tusea pot fi determinate de contracţia musculaturii bronşice. Alte simptome ale anafilaxiei includ dureri de cap, vărsături şi diaree. Colapsul şi pierderea conştienţei pot fi determinate de o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Când prezentaţi aceste semne şi simptome injectaţi imediat intramuscular medicamentul conţinut în dispozitivul automat pentru autoinjectare Anapen. Trebuie să vă injectaţi Anapen în partea antero-laterală (externă) a coapsei şi nu în regiunea fesieră.

Adulţi

Doza uzuală este de 300 micrograme. Adulţii supraponderali pot necesita mai mult de o injecţie pentru a contracara efectul unei reacţii alergice. În anumite situaţii, o doză unică de adrenalină poate să nu contracareze în întregime efectele unei reacţii alergice acute şi, în cazul unor asemenea pacienţi, după 10 – 15 minute se poate repeta injecţia cu o a doua seringă.

Copii

Doza adecvată poate fi de 150 micrograme adrenalină (Anapen Junior) sau de 300 micrograme adrenalină (Anapen), în funcţie de greutatea copilului şi de recomandarea medicului.

Dispozitivul pentru autoinjectare Anapen Junior este conceput pentru administrarea unei doze unice de 150 micrograme adrenalină. O doză sub 150 micrograme nu poate fi administrată cu suficientă exactitate în cazul copiilor cu greutatea corporală mai mică de 15 kg şi de aceea utilizarea se recomandă numai în situaţii cu potenţial letal şi sub strictă supraveghere medicală.

Trebuie să vă anunţaţi medicul sau să vă prezentaţi la cel mai apropiat spital cât mai repede posibil după folosirea Anapen. Asiguraţi-vă că aţi explicat că aţi făcut o injecţie intramusculară cu adrenalină. Arătaţi-i medicului ambalajul şi acest prospect.

Instrucţiuni pentru utilizare

Medicamentul este destinat unei singure administrări. Trebuie aruncat în condiţii de siguranţă imediat după utilizare.

Important

Nu înlăturaţi capacul negru de siguranţă şi capacul negru al acului până când nu aveţi nevoie să folosiţi Anapen. Când îndepărtaţi capacul negru al acului veţi observa că este ataşat la învelişul protector gri care acoperă acul şi de aceea poate necesită o forţă mare pentru îndepărtare. După utilizare puneţi înapoi capacul negru şi înlăturaţi Anapen în condiţii de siguranţă.

1. Îndepărtaţi capacul negru al acului

2. Îndepărtaţi capacul negru de protecţie de pe butonul roşu de administrare

3. Ţineţi capătul dispozitivului din dreptul acului la nivelul zonei externe (anterolaterale) a coapsei şi apăsaţi butonul de administrare. Dacă este necesar, injecţia poate fi făcută prin îmbrăcăminte uşoară.

4. Menţineţi Anapen în această poziţie timp de 10 secunde (aceasta asigură întotdeauna administrarea întregii doze), apoi îndepărtaţi-l.

După utilizare se reaşază capacul negru al acului. Masaţi uşor locul administrării.

Reacţii adverse posibile

Reacţii adverse frecvente, chiar la doze mici, datorate adrenalinei includ palpitaţii, tahicardie, transpiraţie, greaţă, vărsături, dificultăţi de respiraţie, paloare, ameţeli, senzaţie de slăbiciune, tremurături, dureri de cap, anxietate, nervozitate, nelinişte, răcirea extremităţilor.

Reacţii adverse raportate mai puţin frecvent includ halucinaţii, sincope, midriază (dilatarea pupilelor), hiperglicemie, hipokaliemie (valori mici ale potasiului în sânge), acidoză metabolică, midriază, dificultăţi la micţiune cu retenţie urinară, tremor muscular. 3 4 Reacţii adverse care pot să apară la doze mari sau la persoanele sensibile sunt aritmii (fibrilaţii ventriculare/stop cardiac), creşterea bruscă a tensiunii arteriale (uneori provocând hemoragie cerebrală), precum şi vasoconstricţie (de exemplu în piele, ţesut subcutanat şi rinichi).

Supradozaj sau injectare accidentală

Dacă aţi luat o doză mai mare de adrenalină sau v-aţi injectat accidental într-un vas de sânge sau deget trebuie să mergeţi la cel mai apropiat spital pentru a fi consultat de medic.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Reţineţi Acest medicament este numai pentru uzul dumneavoastră. Nu daţi niciodată Anapen altei persoane chiar dacă prezintă simptome similare cu ale dumneavoastră. 

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.