Prospecte de medicamente

Dexametazonă Rompharm, 4 mg/ml, soluţie injectabilă

Ce este Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă şi pentru ce se utilizează

Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă conţine ca substanţă activă fosfat de dexametazonă care face parte dintr-un grup de medicamente denumit corticosteroizi.

Medicamentul este utilizat pentru a trata diferite boli care implică inflamaţii la nivelul corpului.

Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă este indicată în boli severe, în care terapia pe cale orală cu corticosteroizi nu este posibilă:

De cele mai multe ori, în aceste condiţii, este necesară utilizarea altor medicamente în combinaţie cu corticosteroizii.

sus

Înainte să vi se administreze Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă

Nu trebuie să vi se administreze Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă

înainte să vi se administreze Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă spuneţi medicului dumneavoastră:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, precum:

În timpul tratamentului cu corticosteroizi nu trebuie să vi se administreze vaccinuri vii atenuate. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă intenţionaţi să vă vaccinaţi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Spuneţi medicului dacă sunteţi gravidă, planificaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi.

Sarcina

Medicul vă poate prescrie corticosteroizi atunci când beneficiul pentru mamă şi făt depăşeşte riscul.

Alăptarea

Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă nu trebuie utilizat în timpul alăptării, decât la recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă prezentaţi efecte adverse care vă împiedică să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

sus

Cum se utilizează Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă

Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă poate fi administrată numai de către personalul medical în timp ce vă aflaţi în spital.

Ce cantitate de Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă veţi primi:

Medicul va stabili doza de Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă pe care trebuie să o primiţi, în funcţie de vârstă şi de afecţiunea dumneavoastră.

Este puţin probabil să vi se administreze Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă pe o perioadă mai mare de una sau două săptămâni, cu excepţia afecţiunilor articulaţiilor unde tratamentul poate fi de lungă durată. Dacă este necesară continuarea tratamentului cu dexametazonă pe perioade lungi de timp, este posibil să primiţi pastile în loc de injecţii.

Medicamentul poate suprima capacitatea naturală a organismului de a produce corticosteroizi. Ca urmare, în cazul tratamentului pe perioade lungi de timp, orice stres suplimentar precum o altă boală, o traumă sau o procedură chirugicală va necesita creşterea temporară a dozelor iar dacă tratamentul cu corticosteroizi a fost întrerupt recent este posibil să fie necesară reînceperea tratamentului.

Mod de administrare:

Medicamentul se va administra intravenos (injecţie într-o venă), intramuscular (injecţie în muşchi) sau direct în articulaţie sau în ţesuturile moi.

De asemenea, Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă poate fi administrată sub formă de perfuzie intravenoasă prin care soluţia injectabilă de dexametazonă, diluată cu alte soluţii perfuzabile (soluţie de clorură de sodiu, soluţie de glucoză sau soluţie Ringer) este administrată continuu cu ajutorul unui perfuzor.

Dacă aţi utilizat mai mult Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă decât trebuie

Dacă sunteţi convins că vi s-a administrat mai mult din Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă, anunţaţi personalul medical cât mai curând posibil.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă

Dacă sunteţi convins că s-a omis administrarea unei doze din Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă, anunţaţi personalul medical cât mai curând posibil.

Dacă încetaţi să utilizaţi Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă

Durata tratamentului cât şi scăderea treptată a dozei de dexametazonă vor fi stabilite de către medic. Tratamentul cu dexametazonă nu poate fi întrerupt decât la indicaţia medicului, în funcţie de răspunsul şi reacţiile pe care le aveţi în cursul tratamentului. In orice caz, tratamentul nu poate fi întrerupt brusc, ci doar printr-o scădere treptată a dozei.

Intreruperea bruscă a administrării dexametazonei după un tratament de lungă durată (durată mai mare de 3 săptămâni) poate determina: tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială), febră, dureri musculare, dureri de articulaţii, obstrucţie nazală, secreţii şi înroşirea ochiului (conjunctivită), noduli sub piele dureroşi cu senzaţie de mâncărime, stare generală proastă şi scădere în greutate. La copii poate apărea creşterea presiunii intracraniene cu durere de cap, crize sau stare de rău; în acest caz, trebuie să anunţaţi imediat medicul.

 

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă, poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse foarte grave, adresaţi-vă medicului imediat:

Aceste reacţii adverse sunt foarte grave şi de aceea aveţi nevoie de ajutor medical urgent.

Reacţii adverse grave, adresaţi-vă medicului imediat:

Dacă vreuna din următoarele reacţiile adverse vă îngrijorează, spuneţi medicului:

Următoarele reacţii adverse au fost asociate cu tratamentul pe termen lung cu dexametazonă administrat sistemic:

Reacţii adverse frecvente (care afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100):

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000):

Reacţii adverse rare (care afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000):

Alte reacţii adverse:

Întreruperea tratamentului

Scăderea prea rapidă a dozelor de corticosteroizi după un tratament de lungă durată poate cauza: tensiune arterială scăzută (hipotensiune), febră, dureri musculare, dureri de articulaţii, obstrucţie nazală, secreţii şi înroşirea ochiului (conjunctivită), noduli sub piele dureroşi cu senzaţie de mâncărime, scădere în greutate.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

sus

Cum se păstrează Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25oC, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină. Nu utilizaţi Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă, după data de expirare înscrisă pe ambalaj , după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

sus

Informaţii suplimentare

Ce conţine Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă

  • Substanţa activă este fosfat de dexametazonă. Un mililitru Dexametazonă Rompharm soluţie injectabilă conţine fosfat de dexametazonă 4 mg (sub formă de dexametazonă fosfat de sodiu 4,37 mg echivalent la 3,3 mg/ml dexametazonă bază).
  • Celelalte componente sunt: creatinină, citrat trisodic, edetat disodic dihidrat, hidroxid de sodiu sub formă de soluţie 1M, apă pentru preparate injectabile.
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.