Prospecte de medicamente

EFERALGAN, comprimate efervescente, 1g

Compoziţie:

1 comprimat efervescent conţine paracetamol 1g şi excipienţi: acid citric anhidru, hidrogen carbonat de sodiu, carbonat de sodiu anhidru, sorbitol, docusat de sodiu, povidonă, zaharină sodică, benzoat de sodiu.

Grupa farmacoterapeutică: Analgezice, antipiretice, anilide (inclusiv combinaţii)

Acest medicament este disponibil, in tuburi cu 8 comprimate efervescente. Acest medicament contine paracetamol.

Este indicat in tratamentul durerilor si/sau febrei, durerilor de cap, starilor gripale, durerilor dentare, musculare, menstruale.

Medicul poate prescrie acest medicament si pentru durerile artrozice. Acest medicament este recomandat adultilor şi adolescenţilor(peste 15 ani). Cititi cu atentie sectiunea "Cum se administraezaEferalgan 1 g, comprimate efervescente" Alte preparate care contin paracetamol sunt disponibile pentru copii şi adolescenţii sub 15 ani. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

ÎNAINTE SA LUATI EFERALGAN 1 g, comprimate efervescente

Nu luati EFERALGAN 1 g, comprimate efervescente, in urmatoarele cazuri:

-   alergie cunoscuta la paracetamol, sau la oricare dintre excipienţii produsului.

-   boli hepatice severe,

-   copii şi adolescenţi sub 15 ani.

Atentie la administrarea EFERALGAN 1 g, comprimate efervescente.

Precautii

Acest medicament nu este recomandat sub varsta de 15 ani, datorita concentratiei mari (1g).

În cazul adultilor si adolescenţilor peste 15 ani doza totala de paracetamol nu trebuie sa depăseasca 4 grame zilnic ( vezi sectiunea "Supradozaj").

Daca durerea persista mai mult de 5 zile sau febra mai mult de 3 zile, sau daca medicamentul nu este suficient de eficient, sau daca apar alte simptome, nu continuati tratamentul fara a vă adresa medicului.

Daca suferiţi de o boala hepatica sau renala severa, adresati-va medicului inainte de a lua paracetamol.

Adresaţi-vă imediat medicului in caz de supradozaj sau administrare accidentala a unei doze excesiv de mare chiar în lipsa simptomelor datorită riscului întârziat de afectare hepatică severă.

Interactiuni

Acest medicament contine paracetamol. Si alte medicament contin aceasta substanta. Nu combinati astfel de medicamente pentru a nu depasi doza zilnica recomandata (vezi secţiunea " Cum se administreaza EFERALGAN 1 g, comprimate efervescente

Interactiuni cu testele de laborator: administarea paracetamol poate interfera cu determinarea acidului uric din sange, in metoda cu acid fosfotungstic si a glicemiei, in metoda cu glucozo-oxidaza peroxidaza.

Viteza absorbţiei paracetamol poate fi crescută de către metoclopramid sau domperidonă iar absorbţia redusă de colestiramină.

Efectul anticoagulant al medicamentelor cumarinice poate fi crescut în cazul utilizării prelungite a paracetamol-ului cu creşterea riscului de sângerare ; Acest efect nu se produce în cazul utilizării ocazionale a paracetamolului.

Pentru a evita posibilele interactiuni intre diferitele medicamente, trebuie intotdeauna sa informati medicul sau farmacistul daca utilizati alte medicamente.

Atentionări speciale

In cazul dietelor fara sare sau cu continut mic in sare, cantitatea de 548 mg de sodiu continuta in fiecare comprimat efervescent trebuie luata in calcul la aportul zilnic.

Datorita continutului de sorbitol, acest produs este contraindicat in caz de intoleranta la fructoza.

In cazul tulburarilor severe hepatice sau renale, trebuie sa întrebaţi medicul inainte de a lua paracetamol.

Riscul supradozului este mai mare la pacienţii cu ciroză hepatică nonalcoolică.

Sarcina si alaptarea:

În conditii normale, se poate utiliza paracetamolul in timpul sarcinii si in perioada de alaptare.

Adresaţi-vă medicului sau farmacistul inainte de a utiliza orice medicament.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Produsul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

CUM SE ADMINISTREAZA EFERALGAN 1 g, comprimate efervescente

Important: Acest medicament contine 1 g paracetamol per comprimat efervescent. Nu luati 2 comprimate efervescente in acelasi timp.

Datorita concentratiei mari, acest medicament este recomandat strict adutilor şi adolescenţilor peste 15 ani.

Doza uzuala este de 1 g (un comprimat efervescent ) la 6-8 ore, Daca este necesar, repetarea se poate face dupa un interval de cel putin 4 ore.

In general nu este nevoie sa se depaseasca 3 g de paracetamol zilnic, adica 3 comprimate efervescente pe zi.

Totusi, in cazul unor dureri intense, doza maxima poate fi crescuta la 4 g zilnic (4 comprimate efervescente pe zi). Trebuie sa se respecte intotdeauna un interval de cel putin 4 ore intre administrari.

In cazul insuficientei renale severe, intervalul intre administrari trebuie sa fie de cel putin 8 ore. Nu depasiti 3 g de paracetamol zilnic.

NU LUATI NICIODATA MAI MULT DE 4 GRAME DE PARACETAMOL ZILNIC ( luand in calcul toate medicamentele care contin paracetamol).

Daca aveti impresia ca efectul EFERALGAN 1 g, comprimate efervescente este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

Se administreaza pe cale orala.

Se dizolva complet un comprimat efervescent intr-un pahar cu apa.

Daca luati mai mult EFERALGAN 1 g, comprimate efervescente decat ar trebui, adresaţi-vă mediculuiu sau farmacistului.

Daca ati uitat sa luati EFERALGAN 1 g, comprimate efervescente:

Nu luati doza dubla pentru a recupera doza omisa.

 

POSIBILE REACTII ADVERSE

Ca toate medicamentele, EFERALGAN 1 G, comprimate efervescente poate avea reactii adverse:

In cazuri rare pot să apară reactii alergice sau erupţii cutanate. In acest caz, intrerupeti imediat tratamentul si informati medicul.

In cazuri exceptionale, pot să apară modificari in rezultatele testelor de laborator: scăderea numărului de celule sanguine, cu apariţia de hemoragii prin nas sau mucoase. In acest caz, informati medicul.

Informati medicul despre orice reactie adversa aparuta si nedescrisa in acest prospect.

Supradozaj

Exista riscul intoxicării la pacientii varstnici si in special la copii mici (supradozaj terapeutic sau accidental fiind evenimente destul de frecvente); aceste pot fi fatale.

Simptome: greata, vărsături, anorexie, paloare, dureri abdominale, care apar in general in primele 24 de ore dupa administrare.

Supradozarjul, peste 10 mg paracetamol la adulti si peste 150 mg/Kg in doza unica la copii, provoaca citoliza hepatica care ar putea induce necroza completa si ireversibila, ducand la insuficienta hepatica, encefalopatii care duc la coma si chiar moarte. Pot să apară modificări ale metabolismului glucozei şi acidoză metabolică.

In mod simultan, cresterea nivelului transaminazelor hepatice, lactat dehidrogenazei si bilirubinei sunt observate impreuna cu scaderea nivelului protrombinei, care poate aparea la 12 - 48 de ore dupa ingerare.

Insuficienţa renală acută cu necroză tubulară acută poate evolua cu sau fără afectare hepatică severă.

Au fost raportate aritmii cardiace şi pancreatite.

Afectarea hepatică apare în special la adulţi care au primit paracetamol 10 g sau mai mult.

Se consideră că excesul metabolitului toxic poate duce la legarea ireversibilă a acestuia de ţesutul hepatic.

Masuri de urgenta:

Se recomandă

-  Internarea imediata in spital chiar dacă iniţial simptomatologia nu este semnificativă.

-   Se vor lua analize de sange pentru determinarea excesului de paracetamol din plasma.

-  Eliminarea rapida a medicamentului ingerat, prin spalaturi gastrice.

Tratamentul uzual pentru supradozaj include administrarea cat mai rapid posibil a antidotului, N-acetilcisteina, pe cale I.V sau orala, sau a metioninei oral daca este posibil inainte de 10 ore de la supradozaj.

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.