Prospecte de medicamente

Fasconal p, comprimate

Prospect

Indicatii
Cefalee, nevralgii, mialgii, stari febrile, gripa.

Doze si mod de administrare
Adulti -cate un comprimat la nevoie; 3-5 comprimate pe zi. 
Copii -1/4-1/2 comprimat de 1-3 ori pe zi, dupa varsta. 
Se va evita administrarea la copii sub 3 ani si tratamente indelungate. 

Actiune terapeutica
Analgezic si antipiretic prin acidul acetilsalicilic si paracetamol, analgezic prin codeina, stimulant psihomotor si antimigrenos prin cafeina, sedativ si hipnotic usor prin fenobarbital

Compozitie
Comprimate care contin acid acetilsalicilic 200 mg, paracetamol 200 mg, cafeina 25 mg, codeina fosforica 10 mg.

Contraindicatii
Alergie sau intoleranta la una din componente, intoleranta gastrica, porfirii hepatice. Prudenta la bolnavii renali, hepatici, anemici, in stari hemogragice si in conditii de hipoxie. Se va evita in ultima luna a sarcinii si la copii mici. Prudenta cand se asociaza cu anticoagulante cumarinice (risc de hemoragii) si cu sulfamide hipogliceminate (risc de hipoglicemie). Fosfatul de codeina continut figureaza pe lista substantelor dopante (interzise pentru sportivi). 

Reactii adverse
Fenomene de iritatie a mucoasei digestive si mocrohemoragii, eruptii cutanate alergice prin acidul acetilsalicilic; rareori anemie si agranulocitoza prin paracetamol. Dozele mari pot produce: palpitatii, insomnie si tremor, prin cafeina; constipatie, rareori dependenta, prin codeina; usoara somnolenta prin fenobarbital.

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.