Prospecte de medicamente

Fluimucil 200 granule pentru soluţie orală

Ce este Fluimucil şi pentru ce se utilizează

Acetilcisteina aparţine unei clase de medicamente denumite mucolitice şi are proprietăţi mucolitice. Substanţa este utilizată pentru fluidizarea secreţiilor bronşice excesive sau vâscoase, în afecţiuni respiratorii (bronşită acută, bronştă cronică şi reacutizările acesteia, bronşiectazi şi mucoviscidoză).

 

Înainte să utilizaţi Fluimucil

Nu utilizaţi Fluimucil

-                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acetilcisteină sau la oricare dintre celelalte componente ale Fluimucil.

-               dacă aveţi ulcer peptic activ

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Fluimucil

-                dacă suferiţi de astm bronşic trebuie să vă anunţaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament. În cazul declanşării reacţiilor de hipersensibilitate sau bronhospasm. trebuie întreruptă imediat administrarea de Fluimucil şi să se aplice imediat măsurile terapeutice corespunzătoare;

-               dacă aveţi dureri de stomac după ce luaţi acest medicament, trebuie să întrerupeţi utilizarea lui şi să vă anunţaţi medicul.

Deoarece creşte volumul secreţiilor bronşice, acetilcisteina poate creşte reflexul de tuse. Nu luaţi medicamente care inhibă tusea, deoarece nu veţi mai putea elimina sputa.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, în special următoarele: -unele antibiotice trebuie să le luaţi la un interval de cel puţin 2 ore faţă de acetilcisteină; -medicamente împotriva tusei, pe care nu trebuie să le luaţi împreună cu acetilcisteină. -nitroglicerina şi derivaţii săi; acetilcisteina poate potenţa efectele acestora de vasodilatare şi de agregare a trombocitelor

Trebuie evitată utilizarea concomitentă de Fluimucil cu un antitusiv, având în vedere că aceasta determină depresarea reflexului de tuse şi a mecanismului fiziologic de autocurăţire a căilor respiratorii, producând astfel o stază a mucusului cu posibil risc de bronhospasm şi infecţii ale căilor respiratorii.

Utilizarea Fluimucil cu alimente şi băuturi

Efectul mucolitic al acetilcisteinei este crescut de aportul de lichide. Fluimucil se poate utiliza împreună cu alimente şi băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă puteţi utiliza Fluimucil numai dacă medicul vă recomandă acest lucru. Puteţi să alăptaţi dacă utilizaţi Fluimucil.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Fluimucil nu are nicio influenţă asupra capacităţii dea conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Fluimucil

Acest medicament conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Acest medicament conţine, de asemenea, aspartam. Este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Cum să utilizaţi Fluimucil

Utilizaţi întotdeauna Fluimucil exact aşa cum este recomandat în acest prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Afecţiuni bronşice şi pulmonare acute însoţite de tulburări ale secreţiei bronşice

Adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 7 ani: doza recomandată este de 3 plicuri Fluimucil pe zi, câte unul la 8 ore.

Copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 7 ani: doza recomandată este 2 plicuri Fluimucil pe zi, câte unul la 12 ore.

Copii cu vârsta sub 2 ani:

Pentru această vârstă sunt corespunzătoare pentru utilizare concentraţii mai mici. Acest produs nu este pentru copii cu vârsta sub 2 ani; pentru aceşti pacienţi este disponibil Fluimucil în alte formulări. Fluimucil 100 granule pentru soluţie orală şi Fluimucil 2% soluţie orală.

Complicaţii pulmonare ale mucoviscidozei:

Adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 7 ani: doza recomandată este 2 plicuri Fluimucil la fiecare 8 ore.

Copii cu vârsta între 2 şi 7 ani: doza recomandată este un plic Fluimucil la fiecare 8 ore.

Copii cu vârsta sub 2 ani:

Pentru această vârstă sunt corespunzătoare pentru utilizare concentraţii mai mici. Acest produs nu este pentru copii cu vârsta sub 2 ani; pentru aceşti pacienţi este disponibil Fluimucil în alte formulări. Fluimucil 100 granule pentru soluţie orală şi Fluimucil 2% soluţie orală.

Modul de administrare şi durata tratamentului:

Fluimucil se administrează după mese.

Granulele se administrează după dizolvarea în apă. Soluţia trebuie utilizată la scurt timp după dizolvarea granulelor.

Un uşor miros de sulf care se simte de la medicament nu indică alterarea acestuia ci se datorează substanţei active.

Dacă după 5 zile de tratament simptomele dumneavoastră nu se îmbunătăţesc trebuie să vă prezentaţi la medic.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Fluimucil

Dacă aţi utilizat o doză mai mare de medicament trebuie imediat să îl contactaţi pe medicul dumnevoastră sau pe farmacist.

În cazul în care aţi utilizat mai mult decât trebuie din Fluimucil puteţi prezenta greaţă, vărsături, diaree. Mai ales la copii se poate produce secreţie bronşică excesivă.

În acest caz anunţaţi imediat medicul, farmacistul sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Fluimucil

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Fluimucil poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse menţionate mai jos sunt clasificate în funcţie de frecvenţa de apariţie. Frecvenţele sunt definite ca: foarte frecvente (mai mult de 1 din 10 pacienţi), frecvente (1 din 100 până la 1 din 10 pacienţi), mai puţin frecvente (1 din 1000 până la 1 din 100 pacienţi), rare (1 din 10000 până la 1 din 1000 pacienţi) şi foarte rare (mai puţin de 1 din 10000 pacienţi).

Mai puţin frecvente

Hipersensibilitate, dureri de cap, zgomote în urechi (tinitus), tahicardie, stomatită, dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree, mâncărimi, urticarie, înroşirea difuză a pielii (erupţie trecătoare pe piele), edem angioneurotic, febră, scăderea tensiunii arteriale.

Rare

Bronhospasm, dispnee, dispepsie Foarte rare

Şoc anafilactic, reacţii anafilactice/anafilactoide,

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Fluimucil

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Fluimucil după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

Informaţii suplimentare

Ce conţine Fluimucil

-                Substanţa activă este acetilcisteina. Fiecare plic unidoză conţine acetilcisteină 200 mg.

-                Celelalte componente sunt: aspartam, beta-caroten 1% CWS/M, aromă de portocale, sorbitol.

Cum arată Fluimucil şi conţinutul ambalajului

Se prezintă sub formă de granule de culoare galbenă, cu gust caracteristic de portocale şi miros slab sulfuros.

Cutie cu 30 plicuri unidoză, conţinând câte 1 g granule pentru soluţie orală. Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.