Prospecte de medicamente

Madopar, capsule cu eliberare modificata

Forma de prezentare:
Cps. elib. modif. cu 100 mg levodopa + 25 mg benserazida; ct. x 1 fl. x 30 sau 100 cps.


Indicatii: 
Parkinson, cu exceptia celui iatrogen. Cps. cu eliberare prelungita sunt indicate la pacientii cu fluctuatii de orice tip privind raspunsul la trat., in special la cei cu fluctuatii ale nivelurilor plasmatice si pentru un mai bun control alsimptomelor nocturne.


Doze si administrare: 
In stadiile initiale: 62,5 mg de 3-4 ori/zi. In stadiile avansate doza este dubla. Daca se confirma tolerabilitatea planului terapeutic initial, dozele pot fi crescute saptamanal, cu inca cel mult o doza/zi. Sub supraveghere stricta, doza se poate adapta la fiecare 2-3 zile. Efectul optimal se obtine la doze de 400-800 mg levodopa + 100-200 mg benserazida, adm. divizat in 3-4 doze/zi. Doza de intretinere este de 
125 mg de 4-6 ori/zi. In cazul pacientilor care prezinta fluctuatii semnificative ale efectelor medicamentului in cursul zilei si la care se adm. doze mici, repetate, se prefera forma HBS, cu pastrarea aceleiaoi posologii, de la o zi la alta. Dupa 2-3 zile dozele se cresc gradat cu pana la 50%, datorita biodisponibilitatii acestei forme farmaceutice.


Contraindicatii 
Asocierea cu IMAO (exceptie selegilina). Pacienti cu decompensari grave, endocrine, renale, hepatice sau cardiace, cei cu psihoze sau nevroze psihice severe. Pacienti sub 25 de ani. Asocierea cu neuroleptice, vit. B6. Sarcina si alaptare.


Atentionari: 
Masurarea presiunii intraoculare la pacientii cu glaucom. Controale periodice cardio-vasculare (inclusiv ecg) la pacientii care au in antecedente IMA, insuficienta coronariana sau aritmie cardiaca. Antecedente de ulcer gastric sau osteomalacie. Trat. va fi oprit cu cel putin 12-14 ore inaintea unei anestezii generale. In cazurile de urgenta, in care terapia nu a fost oprita, se evita anestezia cu ciclopropan sau halotan.


Reactii adverse: 
Anorexie, greata, voma; in stadiile tardive ale trat. miscari involuntare de tip coreiform sau atetozic; insomnie, agitatie, rareori psihoze si/sau reactii psihotice - in special la varstnici; afectare hepatica sau renala.

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.