Prospecte de medicamente

PARACETAMOL 500 Mg Comprimate

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.


Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi Paracetamol 500 mg cu atenţie pentru a obţine cele mai bune rezultate.
-întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.
-trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 3 zile.
-dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Paracetamol 500 mg şi pentru ce se utilizează
2. înainte să utilizaţi Paracetamol 500 mg
3. Cum să utilizaţi Paracetamol 500 mg
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Paracetamol 500 mg
6. Informaţii suplimentare


1. Ce este Paracetamol 500 mg şi pentru ce se utilizează
Paracetamolul face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de analgezice-antipiretice. Paracetamolul acţionează împotriva durerilor uşoare şi moderate şi reduce febra.


2. Inainte să utilizaţi Paracetamol 500 mg
Nu utilizaţi Paracetamol 500 mg
-dacă sunteţi alergic la paracetamol sau la oricare din celelalte componente ale medicamentului;
-dacă suferiţi de afecţiuni grave hepatice;
-dacă suferiţi de un deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază.


Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paracetamol 500 mg 
-dacă suferiţi de alcoolism, boli hepatice sau renale.
-dacă mai luaţi şi alte medicamente în timpul tratamentului cu paracetamol, verificaţi absenţa paracetamolului în compoziţia lor, pentru a evita supradozajul.
-înainte de a începe tratamentul cu Paracetamol 500 mg anunţaţi medicul dacă suferiţi de boli de ficat, inclusiv hepatită virală (creşte riscul hepatotoxicităţii) sau boli renale grave (numai tratamentul ocazional fiind acceptabil în acest caz).
-dacă durerea persistă mai mult de 10 zile la adulţi sau 5 zile la copii, dacă febra persistă mai mult de 3 zile şi simptomatologia se agravează, adresaţi-vă medicului.
-la copii se recomandă administrarea unor forme farmaceutice adecvate vârstei.
-dacă aveţi diabet, deoarece paracetamolul poate da rezultate fals scăzute ale glicemiei prin metode enzimatice.
 

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune. Adresaţi-vă medicului în condiţiile în care mai luaţi: antiepileptice, inclusiv carbamazepină, fenitoin, barbiturice, pirimidona, anticoagulante cumarinice, alte medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (de exemplu diflunisal), metoclopramid, colestiramină.
Există şi alte medicamente decât cele enumerate mai sus, care pot interacţiona cu paracetamolul. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi mai luat recent orice alte medicamente, inclusiv din cele eliberate fără prescripţie medicală.
Utilizarea Paraetamol 500 mg cu alimente şi băuturi Paracetamolu joate fi .dministrat indiferent de momentul mesei.
Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului cu paracetamol, mai ales dacă tratamentul este pe termen lung şi/se in doze mari, deoarece creşte riscul toxicităţii paracetamolului la nivelul ficatului.
 

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
La dozele recomandate de medic, pe termen scurt, medicamentul poate fi administrat în timpul sarcinii şi alăptării după evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal.
 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Paracetamolul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
 

3. Cum să utilizaţi Paracetamol 500 mg
Adulţi şi copii peste 15 ani: doza iniţială este de 1-2 comprimate Paracetamol 500 mg. La nevoie se poate repeta doza, respectând un interval de 4-6 ore între administrări. Doza maximă admisă este de 8 comprimate (4 g paracetamol) pe zi.
Copii 12-15 ani (41 -50 kg): doza recomandată este de un comprimat de 500 mg, repetat la nevoie la 4 ore, fără a se depăşi 3 g pe zi (6 comprimate).
Copii 8-13 ani (27-40 kg): doza recomandată este de un comprimat de 500 mg, repetat la nevoie la 4 ore, fără a se depăşi 2 g pe zi (4 comprimate).
Copii 6-8 ani (17-26 kg): 250 mg, repetat la nevoie de 4 ori pe zi, fără a depăşi 1 g pe zi (2 comprimate).
La copii sub 6 ani se recomandă o formă farmaceutică corespunzătoare vârstei.
Medicamentul nu se va administra la intervale mai mici de 4 ore. Nu depăşiţi dozele recomandate.
Luaţi fiecare doză cu o cantitate corespunzătoare de lichid (aproximativ 200 ml la adult dacă este posibil).
Adresaţi-vă medicului dacă: durerea persistă mai mult de 10 zile la adulţi sau 5 zile la copii, dacă febra persistă mai mult de 3 zile şi simptomatologia se agravează.
 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Paracetamol 500 mg
Utilizarea oricărui medicament în exces poate avea consecinţe severe. Dacă suspectaţi supradozajul, anunţaţi de urgenţă medicul. Simptomele în cazul supradozajului cu paracetamol sunt: tulburări gastrointestinale (diaree, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, crampe sau dureri abdominale), transpiraţii intense. Dozele mai mari de 10 g la adulţi şi 150 mg/kg corp la copil pot provoca afectarea gravă, ireversibilă a ficatului. Simptomatologia apare după 24 - 48 ore de la ingestia medicamentului devenind mai gravă după 2 - 7 zile, odată cu instalarea insuficienţei hepatice.
Afectarea hepatică poate apare la adultul care ingeră mai mult de 10 g paracetamol sau la copilul la
care se administrează mai mult de 150 mg paracetamol /kg. Ingestia a peste 5 g de paracetamol poate
conduce la afectare hepatică în cazul în care pacientul prezintă următorii factori de risc:
-se află sub tratament prelungit cu carbamazepină, fenobarbitonă, fenitoin, primidonă, rifampicină sau alte inductoare enzimatice;
-este consumator cronic de cantităţi excesive de alcool;
-se află într-una din următoarele situaţii posibil generatoare de scădere a glutationului: tulburări în alimentaţie, fibroză chistică, infecţie HIV, post prelungit, caşexie.
Dacă suspectaţi că aţi luat paracetamol mai mult decât trebuie, adresaţi-vă medicului. La nevoie, se va iniţia un tratament specific de către personal medical specializat, inclusiv evacuarea conţinutului gastric prin provocarea de vărsături şi lavaj gastric. Pot fi utile hemodializa, hemoperfuzia sau dializa peritoneală.
 

Dacă uitaţi să utilizaţi Paracetamol 500 mg
Daca aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 

4. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Paracetamol 500 mg poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi: sângerări sau hematoame, scaune negre, sânge în urină şi fecale, pete roşii pe tegumente, dureri în gât sau febră neaşteptată, îngălbenirea ochilor sau tegumentelor, durere lombară apărută brusc (poate fi o colică renală), semne de afectare renală. Rar, pot apărea şi reacţii alergice manifestate prin : roşeaţă cutanată, mâncărimi, parestezii. în aceste situaţii, întrerupeţi administrarea paracetamolului şi anunţaţi de urgenţă medicul. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 

5. Cum se păstrează Paracetamol 500 mg
Nu utilizaţi Paracetamol 500 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. A se păstra la temperaturi sub 25° C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere, întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
 

6. Informaţii suplimentare
Ce conţine Paracetamol 500 mg -Substanţa activă este paracetamol 500 mg.
Celelalte componente sunt: amidon de porumb, povidonă, talc, stearat de magneziu.
 

Cm arată Paracetamol 500 mg şi conţinutul ambalajului
Comprimate rotunde, plate, de culoare albă sau aproape albă, cu aspect uniform, structură compactă şi omogenă, cu margini intacte.
Cutie cu un blisterdin PVC/Al a    câte 10 comprimate
Cutie cu 2 blisteredin PVC/Ala câte 10 comprimate
Cutie cu 150 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate
 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul Antibiotice SA
Str. Valea Lupului Nr.1, laşi, România

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.