Forma de prezentare
Flacoane cu 20 comprimate; cutii cu 10 fiole a 1 ml; cutii cu 100 fiole a 1 ml.
Indicatii
Ca antisecretor in boala ulceroasa, ca antiemetic in raul de miscare si profilactic in greata de alte etiologii; ca antispastic in colici diverse viscerale (colica nefretica, colica biliara, colici vezicale, cistitice, dismenoree, spasme uterine in timpul travaliului, spasm piloric al sugarilor). Se poate folosi intraocular ca cicloplegic si midriatic; ca adjuvant in premedicatie inaintea unei interventii chirurgicale; ca tratament al sialoreei sau al vertigo-ului.
Contraindicatii si precautii
Este contraindicat in glaucom cu unghi inchis, abdomen acut, porfirie acuta. Se recomanda precautii in administrarea Scobutil la persoane in varsta si in cazuri de deficite metabolice sau in insuficienta hepatica si renala. Administrarea de Scobutil la aceste persoane s-a soldat cu efecte adverse la nivelul SNC (dezorientare, somnolenta, delir). Nu se recomanda asocierea cu alcool a tratamentului cu Scobutil.
Reactii adverse
Uscaciunea gurii si dificultati la deglutitie, scaderea secretiilor bronsice, tulburari de vedere (midriaza si tulburari de acomodare, fotofobie), constipatie, rash cutanat. In intoxicatii severe cu Scobutil pot aparea depresia SNC, coma, insuficienta respiratorie si cardiaca, deces. La intreruperea unui tratament prelungit pot aparea greata si ameteli.
Posologie
Adulti: 1-2 comprimate de 3-4 ori/zi. Doza se va creste doar la prescriptie medicala stricta. Pentru efect antispastic prompt se administreaza 1-2 fiole i.m., s.c., i.v. lent, doza care se poate repeta de pana la trei ori pe zi. Copii 4-10 ani: 1/2-1 comprimat de una pana la trei ori pe zi sau 1/4 fiola de una pana la trei ori/ zi.
Actiune farmacoterapeutica
Scobutil este un antimuscarinic cu efect central si periferic, avand ca actiune asupra cortexului deprimarea acestuia, in special in ariile motorii. Are si un efect antispastic asupra musculaturii viscerale, reducand si secretiile dependente de sistemul nervos parasimpatic. Reduce salivatia mai puternic decat atropina si are efect cicloplegic si midriatic. Forma orala se absoarbe in masura mai mica decat cea injectabila, ambele se metabolizeaza hepatic, o mica proportie fiind excretata nemodificata prin urina. Nu traverseaza bariera hematoencefalica si nici placenta.
Conditii de pastrare
La adapost de lumina, caldura si umiditate. Valabilitate: 3 ani de la data fabricatiei.