Prospecte de medicamente

Sumacta 50/100 mg comprimate filmate

Ce este Sumacta şi pentru ce se utilizează

Sumacta aparţine unui grup de medicamente denumite agonişti ai receptorilor serotoninergici.
Se consideră că durerea de cap de tip migrenă apare ca urmare a dilatării vaselor de sânge. Sumatriptan produce vasoconstricţie, ameliorând durerea de cap de acest tip.
Sumacta este utilizată în tratamentul crizelor de migrenă cu sau fără aură (o senzaţie de avertizare care constă de obicei în tulburări de vedere cum ar fi percepţia de pete luminoase, linii în zig-zag, steluţe sau valuri).

sus

Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Sumacta

Nu luaţi Sumacta
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sumatriptan sau la alte ingrediente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
- dacă aţi avut infarct miocardic;
- dacă aveţi orice gen de boală de inimă;
- dacă aveţi orice simptom care poate indica o boala de inimă, cum ar fi: durere în piept, cu caracter trecător sau senzaţie de presiune la nivelul pieptului;
- dacă aţi avut în trecut un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitor (o formă minoră de accident vascular cerebral, care durează mai puţin de 24 de ore);
- dacă aveţi probleme cu circulaţia sângelui la nivelul picioarelor, care determină crampe dureroase la mers (denumită boală vasculară periferică);
- dacă aveţi hipertensiune arterială semnificativă sau dacă tensiunea arterială este ridicată, în ciuda tratamentului;
- dacă aveţi funcţia ficatului sever afectată;
- dacă folosiţi sau aţi folosit recent medicamente care conţin ergotamină (pentru tratamentul migrenei);
- dacă folosiţi sau aţi folosit recent medicamente cunoscute sub numele de IMAO (de exemplu moclobemida pentru tratamentul depresiei sau selegilină pentru tulburările din boala Parkinson).

Atenţionări şi precauţii
- dacă aveţi simptome ale unei boli de inimă, cum sunt durere trecătoare în piept sau senzaţie de presiune la nivelul pieptului, care pot iradia către gât;
- dacă utilizaţi medicamente care aparţin inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (pentru tratamentul depresiei sau altor tulburări mentale);
- dacă aveţi funcţia renală sau hepatică afectată;
- dacă aveţi epilepsie sau alte afecţiuni care vă predispun la convulsii;
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sulfonamide;
- dacă se consideraă că aveţi risc să dezvoltaţi o boală de inimă (de exemplu ave.i diabet zaharat, sunte.i mare fumător sau în tratament de înlocuire a nicotinei) şi în mod special, dacă sunteţi femeie la menopauză sau bărbat peste 40 de ani cu aceşti factori de risc, medicul dumneavoastră trebuie să vă verifice funcţia inimii înainte de a vă prescrie sumatriptan. În cazuri foarte rare, au apărut afecţiuni cardiace grave după administrarea de sumatriptan, chiar dacă nu fusesesră găsite semne de boală cardiacă. Dacă aveţi orice motive de îngrijorare adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Sumacta trebuie utilizat doar dacă durerea de cap de care suferiţi este cu siguranţă migrenă. Dacă durerea de cap pe care o aveţi este diferită de cea care vă deranjează în mod obişnuit, nu luaţi sumatriptan fără să luaţi mai întâi legătura cu medicul dumneavoastră.
După administrarea Sumacta, puteţi simţi o durere şi o senzatie de presiune în piept pentru scurt timp; aceasta poate fi destul de intensă şi poate iradia în sus către gât. În cazuri foarte rare, aceasta poate fi determinată de efectele asupra inimii. Aşadar, dacă aceste simptome nu dispar, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Folosirea excesivă de sumatriptan poate determina durere de cap cronică, zilnică şi agravarea durerilor de cap. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă credeţi că vă aflaţi în această situaţie. Poate fi necesar să întrerupeţi tratamentul cu Sumacta, pentru corectarea acestor probleme.

Alte medicamente şi Sumacta
Unele medicamente pot influenţa efectul Sumacta şi Sumacta poate influenţa efectul altor medicamente. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, preparate pe bază de plante şi produse naturiste.
Acest lucru este important, în mod special, când utilizaţi medicamente care conţin:
- ergotamina (pentru tratamentul migrenei),
- IMAO (de exemplu moclobemida pentru tratamentul depresiei sau selegilina pentru tulburările din boala Parkinson),
- inhibitori selectivi ai recaptării a serotoninei (ISRS pentru tratamentul depresiei sau altor tulburări mentale) sau preparate pe bază de plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum).
Sarcina şi alăptarea
Experienţa privind utilizarea în timpul sarcinii este limitată. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua Sumacta în timpul sarcinii. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament în timpul alăptării. Sumatriptan trece în laptele matern. De aceea alăptarea trebuie evitată 24 de ore după administrarea de sumatriptan.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Pacienţii cu migrenă se pot simţi somnoroşi fie datorită crizei de migrenă, fie datorită tratamentului cu Sumacta. Acest aspect trebuie luat în considerare atunci când este nevoie de atenţie sporită, spre exemplu pentru conducerea vehiculelor. Citiţi şi paragraful Reacţii adverse posibile.
Informaţii importante privind unele componente ale Sumacta
Sumacta conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 

sus

Cum să utilizaţi Sumacta

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul dumneavoastră va decide doza care vă este necesară. Nu trebuie să depăşiţi doza recomandată.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
Cum să luaţi Sumacta:
- Comprimatele trebuie să fie înghiţite întregi cu ½ de pahar cu apă. Comprimatele Sumacta 50 mg pot fi împarţite în două părţi egale. Comprimatele pot fi zdrobite şi amestecate cu apă.
- Sumacta trebuie administrat de la primul semn de instalare a migrenei, dar poate fi administrat şi în timpul desfăşurării crizei de migrenă.
- Sumacta nu trebuie utilizat preventiv (profilactic).
Dozaj:
Doza uzuală pentru adulţi este: un comprimat filmat de 50 mg pentru o criză de migrenă. Unii pacienţi pot necesita o doză de 100 mg. Doza maximă pe zi este de 300 mg.
Dacă simptomele migrenei sunt iniţial ameliorate după prima doză de medicament, dar revin ulterior, doza poate fi repetată încă o dată şi, în rare cazuri de maxim două ori, în 24 de ore. Doza maximă de 300 mg pe zi nu trebuie depăşită.
Dacă simptomele migrenei NU se ameliorează după prima doză şi medicamentul nu are efect, nu trebuie să mai luaţi alte doze în timpul aceleiaşi crize de migrenă.
Data viitoare când aveţi migrenă, puteţi lua din nou Sumacta.
Dacă aveţi impresia că efectul Sumacta este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Sumacta
Simptomele în caz de supradozaj sunt aceleaşi cu cele enumerate la pct. 4 “Reacţii adverse posibile”. Dacă aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă medicului, sau mergeţi la cel mai apropiat spital.
Dacă aveţi întrebări suplimentare privind utilizarea acestui medicament, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

sus

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Unele din simptomele enumerate mai jos pot fi determinate de însăşi criza de migrenă.
Următorii termeni sunt utilizaţi pentru a indica cât de frecvente sunt reacţiile adverse:
Frecvente
Mai puţin de 1 pacient din 10, dar mai mult de 1 din 100
Mai puţin frecvente
Mai puţin de 1 pacient din 100, dar mai mult de 1 din 1000
Rare
Mai puţin de 1 pacient din 1000, dar mai mult de 1 din 10 000
Foarte rare
Mai puţin de 1 pacient din 10,000, cu frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile).
Frecvente :
 Înroşirea bruscă a feţei cu durata de câteva minute, ameţeli, senzaţie de slăbiciune, oboseală şi somnolenţă;
 Creşteri de scurtă durată ale tensiunii arteriale, curând după administrarea medicamentului;
 Greaţă, vărsături – când nu fac parte din simptomele crizei de migrenă;
 Durere, senzaţie de furnicături, senzaţie de căldură/senzaţie de frig; senzaţie de greutate şi presiune sau de “strânsoare”.
Dacă aceste efecte persistă sau sunt deosebit de severe, mai ales durerea în piept cu iradiere pe brat, anuntaţi-vă imediat medicul, deoarece au fost raportate rar astfel de situaţii determinate de un infarct miocardic.
Foarte rare:
 Tulburări de vedere incluzând senzaţie vizuală de străluciri intermitente vedere dublă şi diminuarea vederii. Au fost cazuri în care au apărut defecte vizuale permanente.
 Scăderea tensiunii arteriale poate duce la senzaţie de leşin, mai ales la ridicarea în picioare;
 Încetinirea sau accelerarea frecvenţei bnătăilor inimii, palpitaţii (senzaţie de bătăi cardiace rapide), modificări ale ritmului inimii;
 Tremurături sau mişcări necontrolate;
 Înţepenirea gâtului.
Dacă aţi făcut un test sanguin pentru verificarea funcţiei hepatice şi sunteţi în tratament cu sumatriptan, informaţi medicul deoarece rezultatul testului poate fi modificat.
Dacă apar oricare dintre următoarele simptome întrerupeţi administrarea Sumacta şi contactaţi-vă imediat medicul:
 Respiraţie dificilă brusc instalată, palpitaţii sau senzaţie de constricţie la nivelul toracelui, umflarea pleoapelor, feţei sau buzelor, erupţii trecătoare pe piele – puncte roşii sau urticarie, care pot fi semne ale unei reacţii alergice;
 Crize convulsive (de obicei, la persoanele cu istoric de epilepsie);
 Inflamaţia colonului (partea a intestinului), care se poate prezenta ca durere situată jos în partea stângă a abdomenului şi/sau diaree cu sânge;
 Fenomene Raynaud, care pot apare ca paloare sau învineţirea pielii şi/sau durere, la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, urechilor, nasului sau maxilarului, ca răspuns la frig sau stress.
Dacă observaţi orice reacţie adversă, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Aceasta include orice reacţie adversă posibilă nemenţionată în acest prospect.

sus

Cum se păstrează Sumacta

A nu se lăsa acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele pe care nu le mai utilizaţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

sus

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Sumacta
- Substanţa activă este sumatriptan. Un comprimat filmat conţine sumatriptan 50 mg sau 100 mg (sub formă de succinat de sumatriptan).
- Celelalte componente sunt: Nucleu-lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, lactoză anhidră, celuloză microcristalină, stearat de magneziu. Film: lactoză monohidrat, manitol, dioxid de titan, (E 171), talc, triacetină.

Cum arată Sumacta şi conţinutul ambalajului Comprimat filmat
Sumacta 50 mg: comprimate filmate albe, ovale, biconvexe cu şanţ median pe ambele feţe şi pe margine, marcate cu ’’SN’’ pe una din feţe şi ’’50’’ pe cealaltă faţă.
Sumacta 100 mg: comprimate filmate albe, ovale, biconvexe, marcate cu ’’SN’’ pe una din feţe şi ’’100’’ pe cealaltă faţă.
Mărimea ambalajului:
Cutii cu blistere conţinând 2, 3, 4, 6, 12, 18 şi 24 comprimate filmate.
Flacon din plastic cu 2, 3, 4, 6, 12, 18 şi 24 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.