Prospecte de medicamente

Ursosan

URSOSAN 250 mg capsule acid ursodeoxicolic

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi. - Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. - Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră. - Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce găsiţi în acest prospect:

1. Ce este Ursosan şi pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Ursosan

3. Cum să luaţi Ursosan

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Ursosan

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

 

1. Ce este Ursosan şi pentru ce se utilizează

Ursosan este indicat pentru:

 

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Ursosan

Nu luaţi Ursosan:

Copii și adolescenți

Intervenție chirurgicală de eliberare a ductelor biliare intrahepatice în intestinul subțire nereușită, sau îngustarea ductelor biliare fără asigurarea fluxului biliar normal. Ursosan nu trebuie administrat copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani.

Atenţionări şi precauţii

Înainte să luaţi Ursosan, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Pe durata tratamentului, medicul dumneavoastră vă va monitoriza periodic evoluția pietrelor de la nivelul vezicii biliare prin ecografie sau radiografie. În cazul în care dimensiunile pietrelor de la nivelul vezicii biliare nu scad în primele 12 luni, tratamentul cu Ursosan va fi întrerupt. Pe durata tratamentului medicul dumneavoastră vă va monitoriza funcțiile hepatice, la început mai frecvent și ulterior la intervale mai lungi de timp. Dacă pe durata tratamentului cu Ursosan pietrele dumneavoastră se calcifică, tratamentul trebuie reevaluat.

Ursosan împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

În mod special spuneți medicului dumneavoastră dacă luați:

Ursosan împreună cu alimente şi băuturi

Este recomandat ca pe durata tratamentului cu Ursosan să consumați alimente bogate în fibre alimentare și cu conținut scăzut în grăsimi.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Ursosan nu trebuie folosit în timpul sarcinii decât dacă medicul dumneavoastră consideră că este absolut necesar.

Fertilitatea

Pe durata tratamentului cu Ursosan trebuie să folosiți metode contraceptive eficiente. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sfaturi.

Alăptarea

Ursosan nu trebuie folosit pe durata alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ursosan nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

3. Cum să luaţi Ursosan

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dizolvarea calculilor biliari

Doza recomandată este de 2-5 capsule pe zi, în funcţie de greutatea dumneavoastră.

 

 

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.