Prospecte de medicamente

Warfarina, tablete

Doze si mod de administrare 
Tablete, IV: 
Inducere. Adulti initial: 5-10 mg/zi pentru 2-4 zile; apoi se regleaza doza pe baza protrombinei si determinarilor INR. O doza mai mica ar trebui data la pacientii geriatrici sau cei debilitati sau la cei cu sensibilitate crescuta. Dozajul nu a fost stabilit la copii. Intretinere. Adulti: 2-10 mg/zi bazate pe protrombina sau INR.

Actiune terapeutica
Anticoagulant. Determina scaderea factorilor II, VII si X prin interferenta la acest nivel cu sinteza acestora dependenta de vit K. Nu are efect pe tromboza stabila desi terapia poate prevenii viitoarele extensii de clot format ca si problemele tromboembolice secundare. Bine absorbit in tractul gastrointestinal desi mancarea afecteaza rata absorbitei. De preferat administrarea parenterala.
Nivel maxim: 5-3 zile.
Durata: 2-5 zile. 
t1/2: 1-2. 5 zile. 
Metabolizat in ficat si metabolitii inactivi sunt excretati pri fecale si urina. 

Contraindicatii 
Lactatie, utilizare IM. utilizati la o doza larga (30 mg) nu este recomandat datorita riscului crescut de hemragie si lipsa de protectie rapida. 

Masuri de precautie
Pacientii geriatrici pot fi sensibili. anticoagulantul folosit la pacientii urmatori duce la un crescut risc: trauma, infectii, insuficienta renalam deficienta de vit K, hipertensiune severa si moderata, policitemie vera, vasculite, diabet sever, disfunctii anafilactice. Utilizati cu precautie in disfunctiile renale si hepatice. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la copii mai mici de 18 ani. Monitorizati cu grija si dozajul regulat fiind necesare in timpul chirurgiei siinterventiilor stomatologice. Monitorizati pentru PT/INR in prima saptamana de terapie sau in timpul perioadei de reglare a dozei si lunar dupa aceea. Nu se schimba medicamentele; pot exista diferente in biodisponibilitate. Pentru transferarea de la terapia cu heparina, se administreaza heparina si warfarin impreuna din prima zi. Alternativ, warfarin poate fi inceputa din a 5 sau a 6-a zi din terapia cu heparina 
Nivelele de anticoagulatie sunt recomandate pentru indicatii specifice de catre colegiul american de medici. Se ferestre de lumina; pastrati la o temperatura constanta a camerei. 
Se administreaza IV incet peste 1-2 min intr-o vena periferica. 
Reconstituirea pentru IV necesita adaugarea a 2, 7 ml apa distilate pentru injectie. Investigati pentru particulele mate si decolorate. Dupe reconstituire injectia este stabila pentru 4 h la temperatura camerei. Nu se folosesc filele de mai multe ori. Se arunca solutia nefolosita. 
Observatii pentru pacient
Ffamilie: administrati warfarinul normal asa cum a fost prescris si la aceeasi ora in fiecare zi; trebuie sa fie in concordanta cu terapia; nu se schimba marca medicamentului; poate altera raspunsul. Acest medicament nu dizolva cheagurile dar scade abilitatea sangelui si ajuta sa previna formarea cheagurilor sangvine in vasele de sange si valvele inimii. Se evita activitatile si sporturile pentru a evita efectele adverse. Anuntati imediat orice sangerare neobisnuita, secretii sangerande, accidente sau traume, ameteli, dureri abdomianle, dureri de piept, dureri de cap severe si dureri articulare. 
Nu se administreaza vit K pentru urgenta. 
Se evita mancarea bogata in vit K: asparagus, brocoli, spanac, lapte si branza, sau consumarea lor in limite cantitative pentru ca altereaza INR. Menstruatia poate fii prelungita. Se opreste daca este excesiva si neobisnuita. 
Se pot dezvolta eruptii ale pielii- reactie alergica; anuntati. 
Se evita medicamentele FR. 
Se identifica toti agentii folosti in terapia anticoagulanta. 
Se evita fumatul pentru ca necesita o doza crescuta de warfarina. Identificati situati sociala/economica, care se poate complica dupa aceea; identificati sursele de incredere. Anuntati regulat pentru a se vedea eficacitatea terapiei si nevoia schimbarii dozei. 
Obisnuite sunt caderile de par si scarpinat la varstnicii; sfatuiti sa se raporteze daca apar complicatii ale pielii . Varstnicii sunt mult mai expusi sa aiba sangerari. Multi batrani pot avea complicatii farmaceutice si stresul pe care il stiu si pe care il pot avea dau complicatii cu toate medicamentele prescrise 
Evaluarea si controlul terapiei: se noteaza indicatiile pentru terapie. 
Se listeaza medicamentele prescrise curent pentru asigurarea ca nu exista interactiuni nefavorabile prin cresterea sau scadera PT ca un rezultat al competitiei pentru legarea proteinei la locurile receptorilor. Se noteaza orice tendinta de sangerare; se revede PMH pentru conditii care ar putea precede terapia: PUD, ulceratii ale tractului gastrointestinal cronice, alcoolice, disfunctii hepatice severe si infectii endoacrdiale. 
Se determina o posibila sarcina.
Poate provoca malformatii fetale si hemoragii neonatale. 
Se montorizeaza ECG, HLG, PT/PTT, INR, testele functionale hepatice si renal. Se regleaza anticoagulantele orale saptamanal in special daca este primeste unul din cale multele medicamente cunoscute cu care poate reactiona 
Sunt necesare vit K, FFP sau factorul IX concentrate pentru supradoza cu warfarin 
Inhibarile produse de medicament la nivelul factorilor II, VII, IX si X; debutul in raspuns este intarziat din provoca degradarii factorilor care au fost deja sintatizati. Intrebarile despre sangerari( urina, voma, si mancarimi). Daca urina este decolorata se determina provoca, din cauz terapiei medicamentooasa sau hematuria. 
Anticoagulatii de tipul indanedion rastoarna alcalinitatea urinei la o culoare rosie orange. Acidifierea urinei sau testul pentru cultura sangelui. Durerea lombara poate indica o hemoragie retroperitoneala. Disfunctia gastrointestinala poate indica o hemoragie intestinala. Se testeaza urina si fecalele spre a descoperii eventualele hemoragii; se verfica H&H pentru evaluare sangerarilor anormale 
Supradozarea
Simptome: simptomele prezente sunt malena, petesii, hematurie microscopica, ( taieturi e la ras, mancrimi excesive, sangerari ale gingiilor dupa periaj), sangerari excesive menstruale. 
Tratament: adiministrati peranteral fitonazol (5-25 mg parenteral). In situatii de urgenta, 200-250 mL plasma proaspata inghetata sau factor IX complex. Inlocuirea sangelui poate fi necesara la paceintii care nu raspund la fitonadion. 

Interactiuni medicamentoase 
Warfarin este responsabil pentru majoritatea efectelor negative de interactie decat orice alt medicament. Pacientii cu terapie cu anticoagulat trebuie monitorizati indeaproape de fiecare data cand medicamentul este administrat. Montorizarea uzuala include PT sau INR. 
In general, PT sau INR prelungit determina potentialul anticoagulant. Potentarea poate determina hemoragie, PT sau INR prelungite si necesita reducerea dozajului de anticoagulant. In orice caz, doza de anticoagulant trebuie crescuta cand medicamentul secundar este intrerupt. PT sau INR scurtat determina inhibarea anticoagulantului si poate cere o doza crescuta. 
Acetaminofen. Creste efectul anticoagulant 
Alcool etilic. Uzul cronic scade efectul warfarinului 
Aminoglutetimid. Scade efectul warfarinului interfera cu vitamina K 
Aminodaron. Creste efectul datorita cresterii metabolizarii warfarinei in ficat
Androgeni. Creste efectul warfarinei 
Acid ascorbic. Scade efectul warfarinei prin mecanism necunoscut 
Barbiturice. Scade efectul warfarinei datorita cresterii metabolizarii warfarinei in ficat ficatului 
Blocanti beta adrenergici. Creste efectul warfarinei 
Carbamazepin. Scade efectul warfarinei datorita crescand distrugerea ficatului 
Colecoxib. Creste PT si INR 
Cefalosporine. Creste efectul warfarinei datorita efecte la functia plachetara 
Cloramfenicol. Creste efectul warfarinei datorita cresterii metabolizarii warfarinei in ficat
Colestiramina. Scade efectul anticoagulant datorita legat si scaderea absorbtiei din tractul GI 
Cimetidina. Creste efectul anticoagulantelor datorita cresterii metabolizarii warfarinei in ficat
Claritromicin. Creste efectul warfarinei, scazand metabolizarea in ficat 
Clofibrat. Creste efectul anticoagulantelor 
Contraceptive orale. Scade efectul anticoagulantelor, crescand activitatea factorilor (VII si X); rar, efectul opus de crestere a riscului de tromboembolism 
Corticosteroizi. Creste efectul warfarinei, creste riscul sangerarilor gastrointestinale datorita steroizi cu efect ulcerogenic 
Cicloposfamide. Creste efectul anticoagulantelor 
Dicloxacin. Scade efectul warfarinei
Diflunisal. Creste efectul anticoagulantelor si riscul de sangerare datorita efectului pe functia plachetara si iritatia gastrointestinala 
Eritromicina. Cresterea efectului warfarinei, scazand metabolizarea in ficat 
Estrogeni. Scade efectul anticoagulantelor si raspunsului prin cresterea factorilor; rar, efectul opus de crestere a riscului de tromboembolismului 
Fluconazol. Cresterea efectului warfarinei
Usturoi. Potential pentru scaderea agresiunii plachetare 
Gatifloxacin. Creste valorile INR 
Gemifibrozil. Cersterea efectului warfarinei
Ghimbir. Potential pentru scaderea agresiunii plachetare 
Ginseng, panax. Potential pentru scaderea agresiunii plachetare 
Glucagon. Crestera efectului warfarinei
Glutetimid. Scaderea efectului warfarinei datorita, cerscand distrugerea in ficat.
Griseofluin. Scaderea efectului warfarinei.
Hidantoine. Crestera efectului warfarinei; de asemenea creste nivelele sale in plasma 
Hipoglicemice orale. Crestera efectului warfarinei 
Ifosfamid. Crestera efectului warfarinei, scazand distrugerea in ficat si eliberarea de la nivelul proteinelor 
Indometacin. Crestera efectului warfarinei datorita efectului pe functia plachetara; de asemenea indometacinul este ulcerogenic, provocand hemoragie gastrointestinala.
Isoniazd. Crestera efectului warfarinei
Itraconazol. Efectul anticoagulant este crescut 
Ketoconazol. Crestera efectului warfarinei
Diuretice de ansa. Creste efectul warfarinei, prin eliberarea din site-ul proteinelor 
Lovastatin. Crestera efectului warfarinul, scazand distrugerea in ficat.
Metronidazol. Crestera efectului warfarinului, scazand distrugerea in ficat.
Nafcilin. Scaderea efectului warfarinei.
Acid nalidixic. Crestera efectului warfarinei datorita eliberari de pe proteine 
Nevirapin. Efect anticoagulant posibil scazut 
AINS. Creste efectul warfarinei; creste riscul de sangerare, actiune pe functia tromocitara si iritatie gastrointestinala.
Omeprazol. Crestera efectului warfarinei, scazand distrugerea in ficat.
Peniciline. Crestera efectului warfarinului, crescand riscul sangerarii datorita efectelor pe functia plachetara. 
Propafenona. Creste efectul warfarinei, scazand distrugerea in ficat.
Propoxifen. Crestera efectului warfarinei
Quinidina. Crestera efectului warfarinei, scazand distrugerea in ficat.
Quinolona. Ccrestera efectului warfarinei.
Rifampin. Scaderea efectului anticoagulant, crescand distrugera in ficat.
Ritonavir. Scade efectul anticagulant (posibil) 
Refecoxib. Cesterea seminficativa INR 
Spironolactona. Scaderea efectului warfarinului datorita hemoconcentratii de factori indusa de diuretice.
Streptokinaze. Creste efectul warfarinei
Sucralfat. Scaderea efectului warfarinei 
Sulfametoxazol si trimetoprim. Crestera efectului warfarinului, scazand distrugerea in ficat.
Sulfinopirazol. Cresterea efectului anticoagulant, scazand efectul distrugerii in ficat si inhibarea distrugerii plachetare 
Sulfonamide. Creste efectele sulfonamidelor 
Sulindac. Crestera efectului warfarinei
Tamoxifen. Crestera efectului warfarinei
Tetracicine. Crestera efectului warfarinei, scazand distrugerea in ficat. 
Diuretice thiazide. Scade efectul warfarinului datorita hemoconcentratii de factori indus de diuretice. 
Tioamine. Crestera efectului warfarinei 
Tiopurine. Scaderea efectului datorita al warfarinei, cresterea sintezei sau activarii protrombinei 
Hormoni tiroidieni. Cresterea efectului anticoagulant cu cresterea riscului sangerarilor 
Trazodona. Scaderea efectului warfarinei
Transtuzumab. Creste riscul de sangerari 
Troglitazona. Cresterea efectului datorita warfarinei 
Urochinaza. Creste efectul warfarinei
Vitamina A. Posibilitate acresterii efectului anticoagulant daca sunt utiliazate doze mari de vit A 
Vit C. PT prelungit 
Vit E. Creste efectului warfarinei datorita interferentei cu vit K 
Vit K. Scaderea efectului warfarinei

Reactii adverse 
Cardiovasculare: hemoragia este principalul efect secundar si poate apare la orice organ. 
Simptomele de hemoragie includ durerea de cap si paralizia; durera articulatiilor, abdomenului sau pieptului; dificultatea respiratiei si inghititului; dificultate respiratorie. Gastrointestinale: greata, voma, diaree, gura uscata, ulceratii bucale, anorexie, crampe abdominale, , ileus paralitic, obstructie intestinala (din cauza hemoragiei submurale sau sub mucoase).
Hepatic: hepatotoxicitate. 
Dermatologic: dermatite, dermatite exfoliate, urticarie, alopecie, necroza, sau gangrena de piele, si alte tesuturi, (datorita deficituui de vitamina C. 
Diverse: pirexie, urina rosie, leucopenie, microembolism colesterolic sistemic (sindromul “picioarelor roz’), reactii hipersenzitive, neuropatie compresiva secundara hemoragiei adiacente uni nerv (rar).

Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.