Boli şi afecţiuni
887 accesări 05 Decembrie 2012 0 comentarii

Sexul neprotejat şi etnobotanicele, cale sigură către SIDA

Comisia Naţională de luptă Anti-SIDA vine cu un raport îngrijorător: 51% dintre persoanele infectate cu virusul HIV au contactat boala prin raporturi sexuale neprotejate. Media este raportată la primele nouă luni ale acestui an şi arată că, dintre noii diagnosticaţi, 45% au vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani. Ziua Mondială de luptă Anti-SIDA a reunit la Constanţa specialişti care luptă în fiecare zi cu această boală. Cu această ocazie, Centrul Regional HIV-SIDA Constanţa a organizat evenimentul „Cântă pentru viaţă”, unde tinerii constănţeni au putut participa la un program de informare şi conştientizare a prevenirii şi testării HIV şi la un eveniment muzical de karaoke, dar şi la iniţiativa elevilor din mai multe licee constănţene de a realiza o fundă umană cu simbolul luptei anti-HIV. Coordonatorul Centrului Regional HIV Constanţa, prof. dr. Sorin Rugină, a susţinut şi o conferinţă de presă pe tema transmiterii HIV. „În continuare, calea cea mai frecventă de transmitere HIV este contactul sexual neprotejat. Toţi tinerii, nu doar constănţenii, trebuie să înţeleagă cât este de important să se testeze HIV, pentru a nu afecta şi pe alţii, că utilizarea corectă a prezervativului pentru fiecare contact sexual este esenţială. Tocmai de aceea, am ales să marcăm Ziua Mondială a HIV-SIDA printr-un eveniment karaoke adresat tinerilor, cu două mesaje esenţiale: Testaţi-vă! Protejaţi-vă!”, a declarat dr. Sorin Rugină. Prezent la eveniment, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, a vorbit despre accesul la tratament al pacienţilor bolnavi şi despre faptul că bolnavii nu trebuie să renunţe sub nicio formă la tratament: „Se împlinesc zece ani de când toţi pacienţii au acces gratuit la tratament prin intermediul programului naţional HIV-SIDA. Este un program care a progresat foarte mult, care are în vedere activităţile de prevenire, testare şi îngrijire medicală a acestor pacienţi”.

Ambii parteneri medicali au vorbit despre progresele care au avut loc în timp vizavi de diagnosticarea pacienţilor şi tratarea acestora, care a avut loc în condiţii optime în centrele regionale din toată ţara. Din păcate însă, lupta este departe de a se fi sfârşit. „Deşi s-au făcut progrese, în sensul că am reuşit să diagnosticăm din ce în ce mai mulţi bolnavi şi să îi băgăm imediat sub tratament, ne şochează că numărul de noi îmbolnăviri este egal cu cazurile în care pacienţii mor”, a explicat prof. dr. Streinu-Cercel. Nouă centre regionale în ţară La nivelul ţării, au fost înfiinţate nouă centre regionale în care pacienţii sunt monitorizaţi şi trataţi în permanenţă. Unul dintre aceste centre se află la Constanţa, în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, unde sunt înregistraţi o mie de pacienţi, dintre care 840 sunt sub tratament. Dintre aceştia, 42 au vârste cuprinse între 0 şi 14 ani, 13 au între 15 şi 19 ani, iar restul de 929 sunt peste 20 de ani. Centrul regional din Constanţa are arondat şi oraşul Tulcea. Vestea bună este că rata de transmitere la nivelul ţării a scăzut în ultimii ani de la 40% la 3%. Etnobotanicele, o a doua cale de transmitere Specialiştii susţin că a doua cale de transmitere după contactul sexual neprotejat este reprezentată de etnobotanice, pe care din ce în ce mai mulţi tineri le consumă şi le administrează intravenos. „Etnobotanicele au devenit o a doua cale de transmitere şi o adevărată problemă socială. Transmiterea prin injectarea intravenoasă este un fenomen greu de stăpânit, având în vedere că acest tip de droguri creează dependenţă rapid. Consumatorii îşi fac şi 14 administrări pe zi, pentru că efectul durează maxim o oră, comparativ cu alte droguri. De aceea, aceştia utilizează seringile de la unii la alţii şi astfel se transmite boala”, a completat dr. Streinu-Cercel. Din acest motiv, Centrul regional Constanţa a încheiat şi o colaborare cu Centrul Antidrog Constanţa, pentru a colabora pe prevenţia consumului de droguri. Mai grav este că dintre consumatorii de etnobotanice, 150 de pacienţi s-au îmbolnăvit şi de hepatita C. România, prima ţară care a folosit tratamente antiretrovirale România a fost ţara care a utilizat prima medicamente antiretrovirale în tratamentul HIV. „Am fost primii care am utilizat acest tip de medicamente care au îmbunătăţit calitatea vieţii pacienţilor. Sunt foarte eficiente, fapt pentru care le amintim în permanenţă pacienţilor că, dacă respectă tratamentul zilnic, nu se vor confrunta cu alte complicaţii şi li se va prelungi durata de viaţă”, a explicat prof. dr. Sorin Rugină.

Taguri articol: etnobotanice hiv sex neprotejat sida sorin rugina

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.