Pediatrie
1121 accesări 10 Mai 2017 0 comentarii

Soluţii extreme pentru rezolvarea lipsei vaccinurilor

Având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă ţara noastră, dar şi discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de imunizare, autorităţile române au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România.

După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată, astfel s-a luat decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar a vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR).

Ministrul Sănătăţii a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienţii să poată beneficia la timp şi în condiţii optime de vaccinuri, dar şi de medicamentele şi tratamentele de care au nevoie.

„Din păcate, deşi epidemia de rujeolă a fost anunţată acum un an, Ministerul Sănătăţii nu a luat măsuri corespunzătoare şi nu a făcut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta în judeţele unde acest produs s-a epuizat. Aşa am ajuns la situaţia din acest moment, în care direcţiile de sănătate publică din 10 judeţe nu mai au stocuri de vaccin”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog.

Ministrul a mai declarat că în proiectul Legii vaccinării s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse.

Taguri articol: pediatrie copii vaccin vaccinuri imunizare doze ror oreion

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.