Ştiri medicale
1793 accesări 16 Octombrie 2015 0 comentarii

Tratamentul care-ţi poate distruge ficatul. Ce atenţionări dau medicii

Paracetamolul este cel mai folosit analgezic şi multe persoane sunt tentate să exagereze fără a lua în seama faptul că şi acesta poate fi fatal, la fel că multe alte medicamente. Specialiştii britanici trag un semnal de alarmă, amintind că nu puţine sunt cazurile în care s-a ajuns la deces accidental, de pe urmă ingerării prea multor astfel de tablete într-o perioadă scurtă de timp.

Potrivit specialiştilor britanici, citaţi de Daily Mail, riscul este mai mare de a sfârşi din cauza ficatului care cedează de pe urmă unei supradoze accidentale decât din cauza celei intenţionate. Mulţi iau paracetamol sau/şi alte medicamente ce conţin aceeaşi substanţă activă şi din dorinţa de a ameliora anumite dureri, cum ar fi cele de spate, stomac, cap şi dinţi. În aceste cazuri trebuie să se reţină că sub nicio formă nu trebuie să se depăşească 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g.

Mai rău este că nici măcar nu e nevoie să se depăşească prea mult această cantitate. Foarte puţin peste această doză maximă poate face că ficatul să nu mai funcţioneze, efectele fiind permanente, declara un cercetător de la Universitatea Edinburgh, citat de British Journal of Clinical Pharmacology. Iar dacă efectele nu se resimt pe moment, ele se acumulează în timp, putându-se dovedi fatale la un moment dat, scrie doctorulzilei.ro.

Taguri articol: stiri medicale paracetamol ficat boli de ficat ficat bolnav

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.