Ştiri medicale
3422 accesări 05 Decembrie 2016 0 comentarii

Urgenţa, sufocată de pacienţi. Oamenii străzii sar la gâtul infirmierelor!

Din cauza temperaturilor scăzute de afară, dar şi a faptului că policlinicile şi cabinetele medicilor de familieau fost câteva zile închise, Urgenţa s-a supraaglomerat.Mai mult decât atât, primul val de boschetari îngheţaţide frig a ajuns deja la destinaţie, iar după ce sunt consultaţi şi li se dă de mâncare, ei pleacă, dar revin de fiecare dată când li se face foame sau le este frig. În semn de răsplată pentru ajutorul ce li se oferă, mulţi devin agresivişi sar la gâtul infirmierelor, încercând să le lovească.

În week-end, Urgenţa a fost plină de oameni. Unii stăteau în picioare, alţii pe scaunele de plastic din hol şi toţi aşteptau să fie chemaţi de un medic care să îi investigheze. Pentru că, zilele trecute, cabinetele medicilor de familie şi ambulatoriile au fost închise, constănţenii au luat cu asalt, cu mic, cu mare, Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Numai în 24 de ore, aici au trecut prin mâna cadrelor medicale 317 persoane. Unii s-au prezentat cu bilete de trimitere pentru policlinică, pe care le aveau deja de câteva zile în buzunare, doar că nu reuşiseră să ajungă pe acolo. Mai mult decât atât, o parte dintre ei nici măcar nu aveau biletele de trimitere bifate, adică nu era specificat pentru ce specialist sunt valabile, astfel încât omul să ştie cu exactitate unde trebuie să se ducă.

„Dimineaţa, până în ora 10.00, nu sunt prea mulţi, dar după ce îşi beau cafelele şi se aranjează, vin la noi, indiferent de problemele pe care le au”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, medicul şef al UPU, dr. Rodica Tudoran.

Problema este că, în această perioadă, a crescut considerabil numărul per-soanelor fără adăpost, pentru care spitalul a devenit deja a doua casă. Din cauza temperaturilor scăzute de afară, primul val de boschetari îngheţaţi de frig a ajuns la destinaţie. Se pare că, de când s-a lăsat frigul, ei vin în fiecare noapte, făcând cu rândul.

„O zi vin unii, o zi vin alţii. După ce îi consultăm şi le dăm de mâncare, aceştia pleacă, dar revin de fiecare dată când li se face foame sau le este frig. Avem seri când urgenţa spitalului se aglomerează cu ei”, a precizat medicul.

Unii au casă,dar preferă să stea pe străziConstantin Tudor (68 de ani) a fost adus la spital cu ambulanţa, dar uneori vine singur, cu o sacoşică în care îşi ţine diferite lucruri. El este un caz special, în sensul că are un loc unde să doarmă, dar, cu toate acestea, îi place mai mult la spital. În prezent, acesta locuieşte în casa fratelui său, care îi plăteşte şi utilităţile, dar el iese mereu pe stradă la cerşit. Nu o dată a fost ridicat de poliţişti de pe stradă, pentru că cerşea în poarta bisericii Sfânta Maria, de pe bulevardul 1 Mai. Câteodată stă în mod intenţionat în frig şi aşteaptă să fie ridicat de medicii de pe Ambulanţă şi dus la spital. Îi place la Urgenţă, unde este spălat şi curăţat de păduchi. În semn de răsplată pentru ajutorul ce i se oferă, el devine agresiv şi sare la gâtul infirmierelor, încercând să le lovească ori de câte ori are ocazia.

„Poliţia a sesizat în nenumărate rânduri Direcţia de Asistenţă Socială de situaţia acestui individ. Din păcate, el nu vrea decât să stea în Urgenţă, iar când se plictiseşte, ia taxiul şi pleacă acasă”, a declarat Adriana Ichim, asistent social.

Alţii, în schimb, acuză diferite afecţiuni pentru a beneficia de tratamente şi sunt chiar ajutaţi să-şi facă acte de identitate. Vasile Cobalciuc (56 de ani), din Dervent, spune că nu are familie şi se vaită că nu vede cu un ochi de ani de zile. Şi acest bărbat ajunge periodic la spital, neavând o problemă reală de sănătate. „De cele mai multe ori, nu le găsim nicio boală cronică. Ei suferă doar de mizerie fiziologică”, a subliniat dr. Tudoran.

Şi la copii, lucrurile stau la fel, în sensul că multe cazuri ar putea fi rezolvate mult mai uşor la medicii de familie. O parte dintre părinţii care se prezintă la Urgenţă spun însă că este mai comod să vină la spital cu copiii încă de la primele simptome de răceală.

„De ce să mă duc la pediatru, care are cabinetul destul de departe de locuinţa noastră, când pot duce copilul la consult în spital?”, ne-a declarat Mădălina S., mama unui băieţel de 5 ani.

Taguri articol: stiri medicale spital urgenţe temperaturi copii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.