16 Septembrie 2016
5094 accesări
0 comentarii

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DSPJ) Constanţa a anunţat, ieri, că un copil din Mangalia, în vârstă de 15 ani, este suspect de meningită cu virusul West Nile. DSPJ afirmă că acesta este primul caz de neuroinfecţie din acest sezon. Virusul West Nile este răspândit prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi, afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, multe persoane fiind asimptomatice.

„Confirmarea cazului se va putea face numai după recolta setului 2 de probe biologice (o probă sânge), la 14 zile de la debut. Cazul, un copil în vârstă de 15 ani, din localitatea Mangalia, a fost internat şi tratat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Constanţa, în data de 4 septembrie, şi externat şi vindecat, în data de 9 septembrie”, explică dr. Loti Popescu, reprezentant DSPJ.

Semne de avertizare!

Persoanele infectate cu acest virus pot prezenta: febră, dureri de cap, dureri în corp, greaţă, vomă şi uneori creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului. Un procent mic de persoane pot dezvolta forma severă a bolii, de fapt o meningo-encefalită, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lăsa sechele.

„Recomandăm populaţiei ca, la primele semne de boală - febră, dureri de cap, tulburări de vedere (disconfort vizual la lumină), dureri de corp, greaţă, vomă -, să se prezinte la medicul de familie sau la Serviciul de Urgenţă, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa”, precizează medicul specialist în promovarea sănătăţii.

Recomandări pentru populaţie

DSPJ Constanţa menţine aceleaşi recomandări către populaţie, în vederea prevenirii îmbolnăvirilor: să se evite expunerea la înţepăturile de ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să se utilizeze substanţe chimice care ţin ţânţarii la distanţă; să se împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (sită de protecţie); să se asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor sau din subsolurile blocurilor; să se îndepărteze recipientele de apă stătută.

Potrivit reprezentanţilor DSPJ, pentru localităţile aflate de-a lungul litoralului şi riverane Dunării, s-au înaintat adrese încă de la începutul sezonului cald privind efectuarea de acţiuni de dezinsecţie în zonele unde există luciu de apă - lacuri, bălţi, canale de irigaţii etc.

Între 1 mai şi 9 septembrie, în ţară, au fost diagnosticate 58 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, dintre care doar 18 cazuri au fost confirmate, iar cinci persoane au decedat. Niciunul nu s-a înregistrat în judeţul Constanţa, copilul în vârstă de 15 ani fiind primul caz de anul acesta.

Spitalul Mangalia nu prezintă risc de carantină

Managerul interimar al Spitalului Municipal Mangalia, dr. Dan Lefter, a declarat, ieri, că unitatea pe care o conduce „nu este şi nu prezintă riscul de a fi în carantină”, ca urmare a cazului de West-Nile depistat recent la un adolescent din localitate.

„Referitor la informaţiile apărute în presă, pe acest subiect, ţin să informez pacienţii şi opinia publică asupra faptului că spitalul nostru îşi desfăşoară activitatea în mod normal, nefiind cazul de carantină”, preci-zează conducerea spitalului.

Dr. Lefter a adăugat că adolescentul depistat ulterior cu virusul West-Nile s-a prezentat la Camera de Gardă a Spitalului Mangalia în data de 4 septembrie, cu stare febrilă. „Medicul de gardă a decis trimiterea pacientului, în vârstă de 15 ani, la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, pentru investigarea unui sindrom febril”, a mai spus dr. Dan Lefter. Potrivit acestuia, la spitalul din Constanţa s-au recoltat mai multe probe biologice, inclusiv pentru virusul West-Nile, acestea fiind trimise către Bucureşti pentru analiză.

„De acolo, a venit rezultatul pozitiv, adolescentul fiind în prezent externat, cu stare generală bună. Acest virus nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar”, a explicat managerul Spitalului din Mangalia. El a mai spus că, în urma depistării acestui caz, singurul impact al acestei confirmări virale este faptul că, cel puţin până la 31 octombrie, Centrul de Transfuzii Constanţa nu va mai primi donatori din zona Mangaliei şi localităţile limitrofe.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU