29 Decembrie 2016
2045 accesări
0 comentarii

Ozonoterapia este o metodă de tratament nemedicamentos, care foloseşte un amestec de oxigen-ozon. Prin efectele sale, ozonoterapia aduce beneficii importante în multe afecţiuni: reumatologice, neurologice, post-traumatice, ale vaselor de sânge,

ale tubului digestiv, oftalmologice şi dermatologice, permiţând reducerea consumului de medicamente.

Potrivit dr. Adriana Drăgan, specialist în cadrul Centrului de recuperare medicală şi ozonoterapie „Fiziozone”, există mai multe metode de administrare a amestecului de oxigen-ozon.

Primul tip include metodele cu acţiune generală, precum insuflaţia rectală cu ozon şi nu numai.

„Una dintre metode, denumită autohemoterapie majoră, foloseşte sângele propriu al pacientului şi constă în recoltarea a 150-200 ml de sânge, care este ozonizat şi reintrodus în organism, intravenos. Are o acţiune majoră asupra organismului, deoarece înlătură stresul oxidativ. Pe parcursul vieţii, în organism au loc anumite procese patologice, ce produc nişte substanţe reactive numite radicali liberi de oxigen, care distrug celulele organismului”, explică medicul specialist.

Dr. Adriana Drăgan spune că aceste substanţe pot chiar să modifice ADN-ul celulelor şi să determine apariţia unor forme de cancer.

Organismul este prevăzut cu nişte sisteme de protecţie împotriva radicalilor liberi, având un sistem propriu, enzimatic, de apărare, dar, dacă sunt în cantitate foarte mare, aceştia inundă organismul, depăşind astfel capacităţile lui de apărare, ducând la apariţia bolilor, a fenomenelor degenerative, de distrugere, producând astfel fenomenul de îmbătrânire.

Ozonoterapia influenţează imunitatea

Tratamentul cu ozon îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a înlătura acest stres oxidativ, curăţând practic organismul de toxine.

„Un alt efect al autohemoterapiei majore este îmbunătăţirea microcirculaţiei locale. De exemplu, în cazul unei afecţiuni în care există lipsă de sânge, ozonoterapia face ca irigaţia locală să crească, sângele devine mai fluid şi îşi cedează mai uşor oxigenul şi substan-ţele nutritive în ţesuturi. De asemenea, acest tip de terapie poate influenţa imunitatea organismului. Doar modificând concentraţia de ozon introdus în sânge, putem să stimulăm imunitatea, atunci când ea este redusă sau putem să o reducem, atunci când ea este crescută în mod anormal, aşa cum se întâmplă în cazul bolilor autoimune”, adaugă medicul.

O altă modalitate inovatoare de tratament este autohemoterapia minoră, ce constă în prelevarea a 10-15 ml de sânge venos, amestecat cu o cantitate de ozon şi injectat intramuscular. Procedura este trecută în protocolul de lucru pentru tratarea stărilor de deficit imunitar secundar, stări gripale şi alte infecţii virale, furunculoze, acnee, alergii rezistente la tratamentele convenţionale.

Metode cu acţiune locală

Printre metodele cu acţiune locală se numără: infiltraţiile subcutanate (cu ajutorul unei seringi se fac infiltraţii subcutanate locale, în zonele cu probleme, puncte dureroase, paravertebral, periarticular, a unui amestec de oxigen şi ozon în concentraţii mici), procedură ce se aplică în afecţiuni dermatologice, reumatologie şi probleme de circulaţie periferică; infiltraţii intra-articulare (în cazul unor afecţiuni reumatismale); utilizarea locală a amestecului de oxigen-ozon în saci hipobarici (în tratamentul unor plăgi infectate, ulcere varicoase, arteriopatii ale membrelor inferioare, boli dermatologice).

Dr. Drăgan afirmă că „acţiunea ozonului îmbunătăţeşte funcţia de transport a oxigenului de către sânge şi ameliorează fluiditatea sângelui, ţesuturile fiind, astfel, mai bine oxigenate. În plus, ameliorează metabolismul lipidelor, proteinelor şi glucidelor, precum şi metabolismul celular, întăreşte sistemul imunitar. Are acţiune antiinflamatorie, antioxidantă şi detoxifiantă, ce se manifestă prin capacitatea ozonului de a rupe mecanismele de formare a radicalilor liberi”.

Pentru detalii, dar şi programări la Centrul „Fiziozone”, apelaţi numărul de telefon 0341.999.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU