10 Decembrie 2016
1659 accesări
0 comentarii

Astmul esteo boală inflamatorie cronică a căilor aeriene, manifestată prin lipsa de aer. Astmul poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent debutează în timpul copilăriei. În o treime din cazuri, apare însă şi după vârsta de 40 ani. Este, de asemenea, cunoscut faptul că există şi o predispoziţie genetică.
Sufocarea sau lipsa de aer se declanşează când pacientul vine în contact cu anumite particule din aer, precum praf, microbi, mucegai, păr de animale sau noxele emanate de diverşi factori po-luanţi, care, odată pătrunse în căile ae-riene, provoacă inflamarea acestora, îngustarea lor şi astfel, senzaţia de sufocare.De cele mai multe ori, această senzaţie este însoţită de alte simptome ca: tusea seacă, „gheară” sau „şuierături” la nivelul pieptului, datorate obturării căilor aeriene. De asemenea, pot apărea semne alergice, precum urticaria sau rinita. Diagnosticarea corectă se face cu ajutorul unui aparat numit spirometru, cu ajutorul căruia se verifică respiraţia, iar testarea în sine se numeşte spirometrie.
„În prezent, astmul este una din bolile care beneficiază de o gamă largă de tratamente. Tratamentul corect se face sub supraveghere medicală, cu testarea periodică a funcţiei respiratorii, pentru adaptarea dozelor de medicament. Tratamentul modern este pe cale inhalatorie, nu dă dependenţă şi are efecte generale nesemnificative. În cazuri de acutizare, se asociază şi terapia cu aerosoli. În agravările severe, este necesară spitalizarea şi asocierea tratamentului injectabil intravenos, oxigen, antibiotice, după caz. În toate cazurile, trebuie evitaţi factorii declanşatori, noxele respiratorii şi alergenii. Este benefică vacci-narea împotriva infecţiilor. Cura balneoclima-terică în ocnele saline poate aduce un plus de confort respirator. Astmul alergicbeneficiază deconsult şi tratament specific recomandat de alergolog”, explică dr. Vera Eniko Pall, medic specialist pneumolog, cabinetul Verasante.
Pentru mai multe informaţii, programări şi tratament, puteţi apela numerele de telefon 0241/546.177 şi 0722/302.654.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU