17 Februarie 2017
2130 accesări
0 comentarii

Glioblastomul sau cancerul la creier este o tumoră malignă, considerată a fi cea mai agresivă formă de tumoră cerebrală a adultului, deoarece nu se dezvoltă din neuroni, celulele nervoase propriu-zise, ci din celulele gliale (celulele de suport ale sistemului nervos central). Acestea au multiple roluri în susţinerea şi hrănirea neuronilor, cât şi în izolarea electrică a fibrelor nervoase.
Trebuie menţionat că aceste celule gliale sunt de aproximativ zece ori mai numeroase decât neuronii şi, comparativ cu aceştia, se divid şi pot da naştere la tumori - benigne sau maligne.
„Acest tip de cancer este cel mai malign cancer uman, iar omul mai supravieţuieşte de la aflarea diagnosticului între şase luni şi maxim un an. Altfel spus, cu toate tratamentele ce-i pot fi administrate, sfârşitul este inevitabil. Boala debutează cu dureri de cap persistente, apariţia unor semne neurologice obiective, în speţă pareză, o mână sau un picior mai mare, apariţia crizelor de epilepsie”, ne-a declarat dr. Bogdan Davidescu, medic neurochirurg.
Acesta a precizat că omul poate dezvolta o mulţime de tipuri de tumori. Din fericire, unele cresc încet, chiar şi zeci de ani în capul omului, acestea fiind tumorile benigne sau meningioamele, însă la tumorile maligne, cum este cazul glioblastomului, evoluţia este extrem de rapidă.
Diagnosticul de glioblastom se pune prin rezonanţă magnetică sau computer-tomograf cu substanţă de contrast.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU