26 Noiembrie 2016
1646 accesări
0 comentarii

Interzicerea fumatului în spaţiile închise a stârnit multe controverse. Lăsând deoparte nemulţumirile, nu putem să negăm faptul că această decizie aduce multe beneficii, mai ales în direcţia sănătăţii nefumătorilor, dar şi a fumătorilor.

Potrivit dr. Vera Eniko Pall, medic specialist pneumolog, fumul de ţigară este mult mai nociv, în momentul în care se fumează în spaţii închise, deoarece oamenii trag în piept fumul de ţigară secundar, care rămâne în cameră, aşa că ei, practic, fumează non-stop. „În orice încăpere au dreptul să stea şi nefumătorii şi nu e corect ca un nefumător să fie expus, fără voia lui, la fumul de ţigară. Ar trebui, din bun-simţ, când vrem să facem un lucru, care ar putea să îl deranjeze pe cel de lângă noi, să cerem permisiunea sau să evităm să-l facem, iar fumatul este una dintre acele acţiuni, extrem de deranjante. Fumatul este şi neplăcut, şi dăunător pentru un nefumător”, a declarat medicul specialist.

Dr. Pall şi-a exprimat părerea şi în ce priveşte copiii expuşi la fumul de ţigară: „Este inconştienţă să expui, la fumatul pasiv, un copil care nu are nicio vină şi nici putere de decizie”. La copii, pe lângă faptul că apar afecţiunile respiratorii, riscul ca ei să se apuce mai devreme de fumat este maxim, pentru că văd adulţii, care sunt un exemplu pentru copii, negativ în acest sens. „Trebuie să insistăm ca tineretul să nu se apuce de fumat, pentru că vârsta la care se apucă de fumat este o vârstă la care nu au putere de decizie şi nu pot să îşi asume acest risc. Şi la adulţi este o problemă. Vin foarte mulţi fumători şi zic: «da, ştiu eu că ţigara face rău, dar eu îmi asum». În momentul în care un fumător spune treaba asta, nu ştie ce îl aşteaptă, în momentul în care survin bolile. Nu mă refer neapărat la cancer, sigur, riscul este mai mare la fumători, dar nu toţi fumătorii fac cancer, mă refer la bolile care nu sunt atât «de speriat»”, explică dr. Vera Pall.

Unii bolnavi nici nu pot ieşi pe stradă

Majoritatea fumătorilor ajung să facă bronşită cronică obstructivă (BPOC), o boală care, astăzi, în proporţie foarte mare, este cauzată de fumat. De asemenea, poate apărea şi la expunerea la alte noxe, dar fumatul este cel mai frecvent factor declanşator. „Nu ştim prin ce trec aceşti oameni bolnavi, pentru că nu îi vedem. Oamenii care suferă de BPOC nu mai pot ieşi pe stradă, au probleme grave de respiraţie. Li se inflamează cronic bronhiile şi se diminuează, astfel, calibru din ce în ce mai mult. Astfel, pacienţii, după vârsta de 40 de ani, încep să simtă că obosesc, însă nu dau importanţă, pentru că bănuiesc că din cauza vârstei obosesc. Pe la 45-50 de ani, vin, totuşi, la spirometrie şi constatăm că funcţia respiratorie este 50-60%. Asta se întâmplă din cauza îngustării căilor respiratorii. Din aceste motive, cred că este foarte bine să se menţină măsura de a se interzice fumatul în spaţiile închise. E benefic şi pentru nefumători, dar şi pentru fumători, care au şi ei dreptul la a respira aer curat între două ţigări, până sunt convinşi să se lase de fumat”, conchide medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU