29 Martie 2017
1467 accesări
0 comentarii

Bolile pneumococice sunt extrem de frecvente, mai ales la copiii mici, având efecte destul de grave, dar, cu toate acestea, vaccinul antipneumococic nu este introdus în schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii. Însă, specialiştii infecţionişti sunt de părere că acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai curând.

„De mulţi ani se discută despre introducerea vaccinării antipneumococice printre cele recomandate în România. Ar fi imperios necesară, având în vedere că în lume mor aproximativ un milion de copii pe an, România având cea mai mare rată a mortalităţii la copiii sub 5 ani, din Uniunea Europeană (pneumonia pe primul loc, cauză de deces).

Unul din cinci copii mici suferă de o boală pneumococică: infecţii respiratorii, otită, pneumonie, meningită. Vaccinarea ar oferi protecţie pentru boli pneumococice invazive, rapid omorâtoare, cum ar fi meningita, pneumococul devenind din ce în ce mai rezistent la antibiotice. Mi-a plăcut ideea unui confrate microbiolog de a invita copiii şi tinerii să viziteze un laborator, ca vedete arătându-le câteva plăci cu culturi bacteriene - Seratia, Proteus, Piocianic, Streptococ şi altele. Atrăgeau printr-un colorit frumos, felul cum erau dispuse alcătuind adevărate imagini impresioniste. Cred că pneumococul nu era printre ele, deoarece creşte greu în cultură, în condiţii speciale. Iată un alt motiv pentru subdiagnosticarea etiologică a acestor infecţii, atât de frecvente şi de periculoase”, explică dr. Rodica Mătuşa, specialist infecţionist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU