17 Decembrie 2016
1252 accesări
0 comentarii

Sărbătorile de iarnă se pot transforma într-o provocare pentru persoanele cărora le place să exagereze cu alimentele tradiţionale. Bucatele de Crăciun sunt o ispită de neocolit pentru foarte multe persoane, chiar dacă acestea sunt motivul pentru agravarea unor afecţiuni şi instalarea altora. Consumul de cantităţi mari de carne, bogată în grăsimi, poate transforma Crăciunul într-un motiv de tristeţe. Aşadar, persoanele obeze, supraponderale, hipertensive şi cu alte boli cardiovasculare, trebuie să consume cantităţi moderate de alimente tradiţionale din carne de porc. De asemenea, persoanele cu afecţiuni sau sensibilităţi gastroenterologice pot suferi de agravări ale simptomelor, precum: dureri abdominale, balonări, diaree, constipaţie, stări de greaţă şi vărsături.
„Într-adevăr, în perioada sărbătorilor de iarnă, se face un exces voit, o supraalimentare. Multe persoane mănâncă mai mult decât au nevoie, îşi suprasolicită şi îşi măresc stomacul, iar cei care suferă de dischinezie biliară, pancreatită, gastrită sau alte afecţiuni gastroenterologice fac tot felul de crize, mulţi dintre ei ajungând şi la spital. Chiar dacă produsele alimentare tradiţionale abundă, nu trebuie să facem exces. Este foarte important să se ajusteze cantităţile de mâncare, precum şi cantitatea de alcool, consumată în această perioadă“, explică dr. Tiberiu Tofolean, medic specialist gastroenterolog.
Este indicat ca în această perioadă să aveţi la îndemână tratamentul, în cazul în care urmaţi unul, precum şi ajutătoare de digestie. Nu uitaţi să mâncaţi încet şi să mestecaţi alimentele bine, pentru ca informaţia de saţietate să ajungă la timp, de la stomac la creier. De asemenea, alăturaţi lângă porţia de carne, o porţie de legume, precum şi o salată şi, nu în ultimul rând, beţi multă apă, pentru a vă proteja sănătatea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU