08 Aprilie 2017
3007 accesări
0 comentarii

Majoritatea sugarilor prezintă în primele luni de viaţă coliciabdominale. De obicei, toate acestea cedează de la sine, dar există câteva remedii care îi pot ajuta pe micuţi să le suporte mai uşor.„Colicile abdominale apar în prima lună de viaţă şi se manifestă până la aproximativ trei luni. Acestea se manifestă prin dureri abdominale care survin brusc cu un ţipăt uşor strident al copilului, cu congestia feţei şi câteodată cu agitaţie manifestată prin frecarea picioruşelor, dar şi emisie de gaze”, a declarat pentru „Cuget Liber”, prof.univ.dr. Valeria Stroia, medic specialist pediatru.

Aceste simptome apar, de obicei, postprandial, adică după alimentarea copilului. Simptomatologia este variabilă, între 10 şi 20 de minute, este repetitivă şi are o incidenţă atât diurnă, cât şi nocturnă. Desigur, colicile din timpul nopţii creează o stare de panică, atât pentru familie, cât şi un disconfort accentuat pentru copil.

Aproape că nu există copil care să nu treacă prin această perioadă, dar există şi norocoşi, cei care au parte doar de forme uşoare ale colicilor. Referitor la cauzele apariţiei colicilor, problema este încă neelucidată complet, dar se ia în discuţie aerocolia. „Nou-născutul suge cu zgomot şi înghite aer, dar pot exista şi greşeli de tehnică a alimentaţiei, chiar şi în cea naturală. Apoi, poate fi de vină şi o componentă a laptelui. Spre exemplu, dacă mama consumă lapte de vacă mai mult, prezenţa de beta-lacto-globulină din laptele de vacă poate fi o cauză a acestor colici, ca o formă de manifestare a unei alergii alimentare. Tocmai de aceea, laptele de vacă este total interzis copilaşilor în primul an de viaţă. În plus, nici mama nu trebui să consume lapte de vacă, datorită acestei posibile alergii la beta-lacto-globulină”, a explicat specialistul.

O altă cauză ce poate duce la apariţia colicilor este dezvoltarea insuficientă a florei intestinale saprofite la nivelul intestinului copilului. Spre exemplu, la naştere intestinul lui este steril, de aceea se recomandă ca laptele matern să fie administrat cât mai precoce, pentru că laptele matern conţine bifidus, deci este o componentă esenţială care stimulează secreţia şi flora intestinală saprofită, la nivelul intestinului copilului.

Mai mult decât atât, aceasta creează o barieră de protecţie pentru că acest intestin steril este practic ferit în faţa unor aşa- zişi agenţi patogeni. În privinţa tratamentului, nu există unul specific. Unii sugari, care sunt alimentaţi cu lapte matern fac colici în forme mai uşoare decât cei alimentaţi artificial.

După aceea, medicii recomandă o poziţie corectă în alimentaţia sugarului. Aceasta, a precizat prof.univ.dr. Valeria Stroia este extrem de importantă. „După ce a supt, bebeluşul trebuie să fie ţinut ridicat, cu căpuşorul pe umărul mamei şi să fie masat uşor, pentru ca el să elibereze aerul sau să fie aşezat în poziţia skin to skin, copillul stă cu capul pe pieptul mamei, iar abdomenul lui pe cel al mamei. Această poziţie este aproape miraculoasă, cel mic simţind foarte bine căldura mamei, care-i este transmisă”, a mai spus medicul.

În afară de toate acestea, se recomandă administrarea unui probiotic. Această administrare de probiotice ar avea ca efect dezvoltarea florei microbiene. După trei luni, are loc dezvoltarea florei intestinale saprofite şi se reglează peristaltismulsugarului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU