08 Aprilie 2017
2124 accesări
0 comentarii

Articulaţia temporo-mandibulară reprezintă conexiunea dintre mandibulă şi osul temporal al craniului, aceasta fiind una dintre cele mai complexe din organism, înglobând oase, ligamente, tendoane, muşchi, vase, nervi. De asemenea, această articulaţie este probabil una dintre cele mai solicitate, rea­lizând deschiderea şi închiderea gurii pentru a muşca, a mesteca, a vorbi, a căsca etc.

Tocmai de aceea, afectarea oricărei componente poate genera o patologie locală: cartilajul se poate inflama, discul se erodează, articulaţia poate suferi traumatisme minime sau majore, muşchii se pot contracta excesiv. „Spre exemplu, există situaţii când dacă o lucrare protetică sau o plombă nu este bine adaptată ocluzal, iar atunci se poate vorbi despre o afecţiune a articulaţiei temporo-mandibulară. De aici, apar dureri în articulaţie, pocnituri, mişcări de deschidere a gurii care sunt sacadate etc. Unui pacient i se poate da jos lucrarea din gură şi abia după aceea i se poate face o alta cu un material mai moale. Apoi, se poate întâmpla ca pacientul să-şi fi făcut o extracţie, nu şi-a remediat edentaţia care a rezultat, dintele antagonist a erupt, se schimbă tipul de masticaţie şi configuraţia locală şi astfel se creează un cerc ce poate avea răsunet la nivelul articulaţiei temporale. Foarte mulţi dintre oameni au probleme uşoare, pe care le neglijează sau care sunt atenţionaţi de alţii că se aud pocnituri când vorbesc şi atunci, în funcţie de situaţie, de gradul de distrucţie, se stabileşte tratamentul, care poate merge de la o simplu repaus articular până la tratament local”, a declarat pentru „Cuget Liber, dr. Adrian Creangă, medic specialist Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.

Repaosul articular înseamnă că pacientul diagnosticat cu această afecţiune trebuie să nu mai vorbească şi să mănânce doar alimente moi, pasate, care nu necesită masticaţie, dar şi să evite deschiderea gurii larg, să nu caşte sau să râdă.

Acest lucru trebuie să dureze aproape o lună pentru ca ligamentele care se regăsesc la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare să revină la normal.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU