29 Noiembrie 2016
1540 accesări
0 comentarii

Litiaza biliară (calculii biliari) este tulburarea metabolismului sărurilor biliare, cu precipitarea lor şi realizarea de calculi la nivelul veziculei biliare cel mai frecvent. Calculii biliari sunt compuşi din colesterol şi alţi constituenţi ce se găsesc în bilă. Ca dimensiune, pot fi mai mici decât un bob de grâu sau mai mari decât o minge de golf. Marea majoritate a acestor calculi nu pun probleme, dar, dacă blochează un canal excretor, necesită tratament.

„Prezenţa calculilor în organism se poate descoperi întâmplător, la efectuarea unei ecografii abdominale, întrucât ei pot fi asimptomatici, dar cel mai frecvent, prezenţa lor la nivelul veziculei biliare determină apariţia suferinţelor de diferite grade. Este vorba despre sindromul dispeptic biliar, colici biliare, până la colecistită acută, inclusiv cu perforaţia veziculei, în cazurile neglijate şi apariţia coleperitonitei”, ne-a declarat dr. Ion Aşchie.

Desigur, calculii veziculari pot migra, determinând apariţia icterului obstuctriv, a angiocolitei sau a pancreatitei acute. Tratamentul este chirurgical şi constă, în primul rând, într-o pregătire preoperatorie a pacientului, asta în funcţie de patologia asociată a acestuia. Totuşi, este bine să se rezolve litiaza veziculară pe cale laparoscopică.

„Astăzi, a devenit o operaţie frecvent efectuată, chiar şi în cazurile cu dificultate. Mai mult decât atât, atunci când nu se pot realiza manevre pe cale laparoscopică, se recurge la abordarea clasică deschisă. Oricum, de cele mai multe ori, acest tip de intervenţii se rezolvă foarte elegant prin papilosfincterotomie, pe cale endoscopică cu extragerea calculilor din calea biliară principală, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU