30 August 2016
5403 accesări
0 comentarii

„Mătreaţa ochilor” este denumirea populară pentru blefarita scuamoasă. Această afecţiune face ca pleoapele să se inflameze şi să devină dureroase. Pe lângă durere, poate apărea iritaţia, mâncărimea şi disconfortul la nivelul ochilor. Această boală este cronică şi de obicei revine, anual, sau chiar mai rar, o dată la doi ani. Simptomele devin mai agresive primăvara şi toamna. La baza genelor apar nişte coji asemănătoare cu mătreaţa. Potrivit specialiştilor, această afecţiune nu se vindecă, însă apare doar periodic, având perioade de acalmie. Afecţiunea nu este periculoasă, însă simptomele afectează calitatea vieţii persoanelor suferinde, din cauza disconfortului major.
„Persoanelor care au această problemă li se prescrie nişte picături de ochi şi un unguent, folosite adesea în tratarea acestei afecţiuni. Cu ajutorul acestora se îndepărtează acele coji inestetice şi deranjante. Este indicat ca tratamentul să se facă seara, dar se poate face şi dimineaţa. Este important să se acorde mare atenţie igienei”, explică dr. Eliza Avram, specialist oftalmolog.
Blefarita poate fi cauzată de igiena precară, oboseală, frecatul ochilor, alimentaţia nepotrivită, praf sau alţi iritanţi, cosmetice etc. În alte situaţii, afecţiunea mai poate fi cauzată de rozacee, mătreaţă sau poate fi rezultatul unei alergii. Pentru a păstra sănătatea ochilor, aceştia trebuie feriţi de factorii iritanţi şi trebuie îngrijiţi corespunzător, deoarece spălăturile ajută la îndepărtarea impurităţilor şi la eliminarea agenţilor cauzatori de infecţii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU