17 Noiembrie 2016
4559 accesări
0 comentarii

Dosarul Electronic de Sănătate (DES), sistemul ce funcţionează în cadrul platformei informatice, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pare să aibă minusuri, înainte de a-şi intra în drepturi.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMF) condamnă informa-tizarea ineficientă şi iresponsabilă a sistemului medical. „Din păcate, până acum, informatizarea a fost o dovadă de proastă funcţionare şi o pacoste pentru medici şi pacienţi deopotrivă. De aceea, considerăm că reprezentanţii CNAS nu au făcut-o corespunzător, aşa că anunţăm pacienţii că, prin aprobarea ordinului obligatoriu de utilizare a DES, toate datele personale şi medicale, începând de la consultaţii, trimiteri, analize, reţete, foi de observaţii, dar şi antecedente şi istoric evenimente, sunt disponibile permanent într-un grad de securizare necunoscut în acest moment”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF.

Dacă refuză,medicii vor fi sancţionaţi

Aşadar, confidenţialitatea datelor medicale este pusă sub semnul întrebării, mai mult, preşedintele SNMF afirmă că un asigurator nu trebuie să aibă acces la datele medicale ale unei naţii, deoarece poate fi alterată relaţia de încredere, dintre medic şi pacient. În acelaşi timp, medicii sunt obligaţi să efectueze activităţi administrativ-birocratice suplimentare, adică, risipirea timpului alocat pacientului. „Platforma CNAS s-a dovedit a fi nefuncţională. În situaţia dezastruoasă existentă, introducerea unui nou soft de către CNAS este o dovadă de irespon-sabilitate! Catastrofa dovedită a func-ţionării platformei informaţice ne face extrem de sceptici faţă de un alt soft, ce va fi susţinut de aceeaşi platformă”, explică dr. Doina Mihăilă, preşedinte FNPMF. Până acum activitatea medicală a fost serios afectată de softurile impuse de CNAS, dovadă fiind chiar mărturiile medicilor de familie. Aceştia refuză categoric să aloce din timpul pacienţilor, pentru a introduce date în DES. „Dacă DES este legal, CNAS poate să angajeze personal suplimentar pentru aceste activităţi, mai ales după recentele supli-mentări de fonduri alocate funcţionării CNAS”, mai spune preşedintele SNMF.

Cu toate acestea, preşedintele CNAS, Radu Ţibichi, a declarat că cei carevor refuza să lucreze cu DES vor fi sancţionaţi, „dar nu asta urmărim”, cu avertismente, dar şi cu reţinerea unor anumite procente din valoarea con-tractului.

Datele pot fi furate de oricine

În ciuda afirmaţiilor grave făcute de reprezentanţii medicilor de familie, autorităţile reprezentate de CNAS şi Ministerul Sănătăţii refuză să recunoască acuzaţiile. Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Constanţa (CJAS), Aurelia Rădoi, afirmă că sistemul este cât se poate de confidenţial, atâta timp cât nimeni nu ştie CNP-ul, parola de la DES şi codul din matrice, ale pacientului: „Există o parolă pe care doar pacientul o ştie. El este cel care dă voie medicului de familie, precum şi altor medici să acceseze DES. De asemenea, pacientul poate accesa informaţiile şi de acasă, în baza parolei, a CNP-ului şi a unui cod dintr-o matrice. Această matrice reprezintă o foaie A4, ce conţine mai multe coduri ce pot fi solicitate la conectare. Aşa că este imposibil ca cineva să afle şi parola şi CNP-ul şi codurile din matricea pacien-tului. De asemenea, precizez că pot fi accesate doar anumite informaţii, care sunt considerate a fi «de urgenţă»”.

Pacienţii nu au dreptul să refuze

Reprezentanţii SNMF doresc să atragă atenţia asupra faptului că nu există prevederi pentru pacienţii care refuză să îşi înroleze datele în DES! Nu se precizează soluţii pentru pacienţii care nu doresc (şi au dreptul să refuze) transmiterea datelor în DES. Medicii pot fi puşi în situaţia de a încălca legea! Aceştia afirmă că DES nu va servi pacienţilor, căci oricum nu are dezvoltate toate segmentele necesare, corespun-zătoare întregului sistem de sănătate.

„Nu s-a pus problema de refuz al pacienţilor. Ideea acestui sistem a fost formulată ca să fie în beneficiul pacienţilor, fie că sunt asiguraţi, fie că nu, dar, după cum am spus, în legislaţie nu există nimic precizat cu privire la pacienţii care refuză. Dosarul electronic se face automat, fie că pacienţii sunt asiguraţi sau nu”, mai spune purtătorul de cuvânt al CJAS Constanţa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU