19 Septembrie 2016
1392 accesări
0 comentarii

Procentul transmiterii infecţiei cu HIV de la mamă la făt era foarte mare până nu de mult. Acum însă, prin efortul cadrelor medicale în domeniu, dar şi a persoanelor infectate cu HIV, acest procent a scăzut semnificativ.

Bolnavii infectaţi cu HIV sunt ghidaţi de teama că nu pot avea o viaţă normală, însă pentru mulţi, cu ajutorul medicilor curanţi, viaţa îşi poate urma cursul firesc.

Potrivit specialiştilor Fundaţiei Baylor Marea Neagră, de la începutul acestui an, 14 beneficiare ale serviciilor medicale au rămas însărcinate, copiii fiind doriţi şi aşteptaţi cu dragoste de familiile lor. Deja, 13 micuţi sănătoşi au ajuns acasă, iar evoluţia lor este îmbucurătoare.

„Cel mai important şi mai emoţionant eveniment în viaţa unui cuplu sau a unei familii, mai ales dacă este infectată/afectată cu HIV/SIDA, este naşterea unui copil. Acest lucru se datorează faptului că, de la o generaţie bolnavă, se ajunge acum la o generaţie sănătoasă, dacă se respectă toate recomandările specialiştilor. Acestea ţin de terapia antiretrovirală, de alimentaţie, de controlul infecţiei HIV, dar şi de planificare familială şi de susţinerea tuturor membrilor familiei afectate, nu numai a cuplului”, precizează dr. Rodica Mătuşa, cea care i-a îngrijit încă din primii ani de viaţă pe actualii părinţi fericiţi.

În anii trecuţi, 40% dintre nou-născuţi erau infectaţi pe cale verticală, de la mamă la făt. Acum, numai 1% dintre cazuri mai au această cauză.

„Este foarte importantă monitorizarea nou-născutului şi a mamei, cel puţin doi ani după naştere, pentru că doar după vârsta de 18 luni se poate spune cu precizie dacă micuţul este sau nu infectat HIV. Supravegherea lui este importantă pentru a-i asigura o stare bună de sănătate, alimentaţie artificială, cu lapte praf, şi o evaluare clinico-biologică periodică”, mai spune specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU