Sfatul medicului
507 accesări 10 Ianuarie 2019 0 comentarii

22 de lucruri interesante despre inimă

Medicul Vasi Rădulescu a postat, pe blogul său, un articol în care vorbeşte despre inimă. Iată ce informaţii interesante am aflat:

1.Inimanu doare. Nu are receptori propriu-ziși de durere. Durerea se resimte la periferia corpului și se numește angor.

2.Cea mai bunăfrecvență cardiacăeste între 55 și 65 de bătăi pe minut. Atunci există cel mai bun raport performanță-consum de oxigen.

3.Perfuzia în arterele inimii (numite coronare) se face în diastolă.

4.Există un „creier” în inimă, unde niște celule emit spontan impulsuri electrice. Ele formează nodul sinusal și dictează întreaga activitate a cordului.

5.Electrocardiograma înregistrează la suprafața corpului activitatea electrică a inimii. Este încă deosebit de utilă în depistarea unor boli, monitorizare, screening.

6.Frecvența cardiacănu e bătută în cuie, ci dinamică. Ea crește la efort, emoții, situații stressante, respectiv scade în calm, repaus, somn.

7.În timpulsomnuluise instalează o bradicardie fiziologică. Frecvența poate scădea la 40-50 bpm.

8.200 de oameni pot descrie 200 de simptome și toate pot fi angor (angină). Durere, disconfort, gheară, înțepături în piept, brațe, mâini, gât, mandibulă, dinți, spate, abdomen (nu mai jos de ombilic) – toate pot fi angor.

9.Sângele nu curge continuu, ci pulsatil, cu unde dictate de fiecare sistolă (contracție) a cordului.

10.Inima nu are per se nicio legătură cuiubirea.

11.Funcția principală este de pompă, dar mai există și funcție hormonală (anumite peptide care pot face dilatație și stimula diureza).

12.Curgerea sângelui prin inimă este bine calculată, într-o singură direcție. Patru aparate valvulare complexe fac asta.

13.Inima nu este așezată în partea stângă, ci pe centrul toracelui. Apexul (vârful) bombează către stânga.

14.Inima la adult are aproximativ mărimea pumnului drept.

15.Există un sindrom al inimii frânte (broken heart syndrome sau tako tsubo) care apare mai des la femeile trecute prin suferințe mari (iubire, pierderi umane). Vârful inimii se balonizează. Este de regulă reversibil.

16.Inima se poate mări compensator la sportivii de performanță. De regulă scade și frecvența, pentru că volumul de sânge expulzat este crescut.

17.Inima stă sub control nervos simpatic și parasimpatic. Aceste sisteme controlează dinamic frecvența, printre alți parametri.

18.Cordul transplantat nu mai are control direct nervos și de regulă frecvența nu mai oscilează mult.

19.Palpitațiilereprezintă conștientizarea bătăilor inimii. În mod normal, activitatea cardiacă nu este simțită.

20.Inimase menține sănătoasăprin evitarea fumatului, sedentarismului, corecția obezității, menținerea unui status psihic echilibrat, o alimentație în care doza fiecărui componentă să fie aleasă cu bun simț, mișcare, odihnă suficientă.

21.Inima începe să bată când embrionul are vârsta de patru săptămâni. Este primul organ funcțional al omului.

22.Uneori e bine să-ți maiscoți propria inimă din corp.

Un material de dr.Vasi Rădulescu, fondator#leapșadesănătate

sursa: www.leapsadesanatate.ro

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.