Sursa Catena

Sursa Catena
Sursa Catena
Sfatul medicului
256 accesări 08 Iulie 2020 0 comentarii

A început să vă cadă părul? Când trebuie să vă îngrijorați

Sunt persoane care pot fi mândre de podoaba lor capilară, în timp ce altele plâng și își aduc aminte ce păr frumos aveau cândva. Din păcate, la un moment dat, în viața unora dintre noi apare calviția și mare lucru nu mai putem face pentru a stopa procesul.

De regulă, avem cu toții în jur de 100.000 de fire de păr pe scalp. Fiecare folicul de păr trece prin anumite etape, iar căderea firelor de păr la finalul ciclului de viață este un proces natural, făcând loc, așa cum este normal, altor fire noi de păr. Potrivit dr. Bianca Brânzei, acest lucru devine un motiv de îngrijorare când rata căderii crește și depășește rata creșterii noilor fire de păr.

„În mod normal, căderea firelor de păr nu ar trebui să ne alarmeze decât dacă este excesivă, adică atunci când este mai mare de o sută de fire de păr pe zi. Fiecare om trebuie să fie conştient de faptul că firul de păr de pe scalp are un ciclu de viață şi că, după finalizarea ciclului de viață, acesta va cădea în mod natural, făcând loc creșterii unor noi fire de păr. Practic, foliculul de păr este o structură anatomică implicată în producerea și căderea firelor.

Eu le spun mereu pacienţilor care îmi trec pragul că firul de păr parcurge, practic, trei etape ale ciclului de viață: faza anagenă, adică cea de creștere, faza catagenă respectiv faza de degradare, şi faza telogenă, adică faza de repaus”, a explicat medicul.

Prima fază de creștere (anagenă) este o perioadă ce durează între 2-8 ani, urmată de o perioadă scurtă, de 2-4 săptămâni, în care foliculul este aproape în totalitate degradat (faza catagenă).

În ceea ce priveşte faza de repaus (telogenă), aceasta durează între două şi patru luni. De precizat că faza anagenă apare atunci când celulele rădăcinii firului de păr cresc și produc un nou fir de păr. Astfel, părul crește în lungime.

Se pare că firul de păr crește cu circa un centimetru la fiecare 28 de zile. Faza catagenă este una de tranziție, atunci când firul de păr nu mai crește, ci stagnează, iar faza telogenă apare când firul se oprește complet din crescut.

Factori care influenţează căderea părului

Desigur, există o mulţime de factori care pot influența creșterea și căderea părului, iar această cădere poate fi temporară sau permanentă. Cele mai comune cauze sunt medicamentele, radioterapia, chimioterapia, factori hormonali sau nutriționali, factori genetici, boli tiroidiene, boli dermatologice, stresul, alimentația, anumite cosmetice. În cazul unora dintre femei, se întâmplă să fie vorba despre o cădere temporară, de exemplu după naștere ori după o intervenție chirurgicală, în perioada de recuperare după o boală sau după întreruperea administrării anticoncepționalelor.

Bineînţeles, căderea părului poate fi evaluată prin metode neinvazive, semi-invazive sau invazive. Cele neinvazive includ numărarea firelor căzute zilnic, testul standard de numărare după spălare, fotografierea globală a scalpului, dermatoscopia, analiza greutății părului, examinarea morfologică etc. Metodele semi-invazive includ tricograma și tricograma pe unitate de arie, iar metoda invazivă este biopsia scalpului.

Cert este că, dacă observaţi o accelerare a căderii părului, inclusiv în timpul spălării sau pieptănării, puteți consulta un medic dermatolog pentru a identifica la timp posibila problemă de sănătate. Tot acesta vă poate spune dacă vă confruntați sau nu cu o problemă de cădere a părului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.