Dacă sunteţi în căutarea unor suplimente naturale care au efecte benefice asupra performanţei cerebrale, ar trebui să ştiţi că eficienţa acestora se datorează ingredientelor esenţiale din compoziţia lor. Rolul acestor suplimente este de a stimula capacitatea de memorare, creativitatea, precum şi de a îmbunătăţi funcţiile cognitive, precizează doc.ro. De asemenea, ele au şi proprietatea de a reduce declinul cognitiv declanşat de înaintarea în vârstă.
Cu toate acestea, nu toate suplimentele de pe piaţă oferă ceea ce promit. De exemplu, suplimentele pe bază de ulei de peşte sunt surse bogate de acid docosahexaenoic (DHA) şi eicosapentaenoic (EPA), care sunt doi acizi graşi Omega-3. Aceştia au fost corelaţi cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv cu îmbunătăţirea performanţei cognitive. De ce? Pentru că DHA joacă un rol esenţial în menţinerea structurii şi funcţionalităţii creierului, în timp ce EPA are proprietăţi antiinflamatorii care protejează creierul împotriva declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.
Suplimentele pe bază de acizi graşi Omega-3 au fost, de asemenea, asociate cu îmbunătăţirea capacităţii de gândire, memorare şi de reacţie. De asemenea, acizii tip EPA s-au dovedit a fi eficienţi în îmbunătăţirea stării de spirit la persoanele cu depresie. Totodată, suplimentele pe bază de ulei de peşte care conţin atât acizi DHA, cât şi EPA, reprezintă cea mai bună formulare şi pot susţine creierul în lupta împotriva declinului cauzat de îmbătrânire. Apoi, resveratrolul este un antioxidant care se regăseşte, în mod natural, în pieliţa fructelor mov şi roşii, precum strugurii, zmeura şi afinele. Alte surse bune de resveratrol includ vinul roşu, ciocolata şi alunele. Suplimentele alimentare care conţin şi resveratrol sunt eficiente în prevenirea deteriorării hipocampusului, o parte a creierului esenţială pentru menţinerea memoriei.