Sfatul medicului
282 accesări 11 Octombrie 2019 0 comentarii

Afecţiuni de sezon. Care sunt diferențele dintre răceală şi gripă

Cabinetele medicilor de familie au început să fie asaltate deja de pacienţi cu afecţiuni respiratorii. Peste tot se aud copii sau adulţi care tuşesc, iar de acum înainte, vom vedea tot mai mulţi oameni gripaţi sau răciţi. Ştiţi, însă, care sunt diferenţele între o răceală sau o gripă?

Dr. Lucia Dragomir, medic de familie, spune că gripa este mai puternică decât răceala şi, în unele cazuri, poate duce chiar la afecţiuni mai grave, cum ar fi pneumonia. Cu toate acestea, dacă o persoană afectată de gripă are sistemul imunitar puternic, nu suferă de alte complicaţii şi poate învinge gripa, asemenea unei răceli uşoare.

„Comparativ cu gripa, răceala apare în sezonul rece, odată cu schimbarea vremii, dar este foarte posibil să contactaţi virusul chiar şi vara. Odată contactat virusul, simptomele răcelii încep să se manifeste, încet-încet. Bolnavul simte dureri în gât, este din ce în ce mai obosit, strănută şi îi curge nasul. În cazul răcelii, tusea, febra şi durerile articulare sau musculare sunt rare sau moderate”, afirmă medicul.

Astfel, în momentul în care un om sănătos întră în contact cu fluidele unei persoane bolnave, există posibilitatea de a răci, dar nu este obligatoriu. Spre exemplu, dacă nu prezentaţi simptomele unei gripe, există o probabilitate mai mică să transmiteţi virusul către o altă persoană.

Odată ce acele celule care au fost îmbolnăvite de virus încep să moară, lucrurile se înrăutăţesc. Atunci este momentul când conştientizaţi simptomele unei gripe sau răceli şi din acea zi le puteţi transmite cu uşurinţă către alte persoane.

Desigur, o parte din simptome pot fi cauzate de virusul însuşi (dureri în gât şi secreţii nazale), dar altele sunt cauzate de sistemul vostru imunitar (febră şi oboseală).

„Acesta este momentul în care sistemul imunitar îşi dă seama că ceva este în neregulă şi începe să lupte împotriva acestuia. Totul diferă de la caz la caz. Oricum, această situaţie se poate întinde pe durata a câteva zile, până ce sistemul imunitar reuşeşte să lupte cu boala. De cele mai multe ori, în cazul gripei, timpul de la expunerea la virus şi debutul simptomelor de boală are o durată de la o zi la patru zile”, a completat dr. Lucia Dragomir.

În general, persoanele răcite sunt mai contagioase la trei zile după ce au întâlnit virusul pentru prima dată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.