Sfatul medicului
209 accesări 07 Ianuarie 2019 0 comentarii

Afecţiuni de sezon. Feriți-vă de gripă, boala poate debuta rapid!

An de an, gripa face noi victime. Spre exemplu, până acum, la nivel național au fost înregistrate 67 cazuri de gripă și un deces. Din acest total, 11 cazuri sunt de gripă cu virus AH1, 19 de gripă cu virus AH3, 36 de gripă cu virus A nesubtipat şi un caz de gripă cu virus B.

Specialiștii ne avertizează că gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Desigur, există o mulțime de virusuri care circulă în această perioadă a anului, care dau o simptomatologie asemănătoare gripei, dar ele se deosebesc de aceasta prin evoluția mai ușoară. Spre exemplu, o viroză respiratorie cauzată de alte tipuri de virusuri decât virusurile gripale poate fi recunoscută după debutul mai lent al bolii (stare subfebrilă, rinoree, usturimi în gât, dureri de cap) și după evoluția mai ușoară.

Gripa, în schimb, este produsă de virusul gripal și este foarte contagioasă, iar sezonul rece favorizează cu siguranță îmbolnăvirile. Boala se transmite extrem de ușor de la o persoană la alta datorită colectivităților în care merg copiii sau adolescenții, dar și a spațiilor gen mall-uri, aglomerările urbane.

Așa că, nu uitați că gripa se transmite pe cale aeriană, direct prin tuse sau strănut, dar și indirect, prin obiecte proaspăt contaminate, cum ar fi batista ori vesela.

De obicei, afecțiunea debutează la 1 - 2 zile de la contactul cu persoana bolnavă, care prezintă febră de 39 - 40 grade Celsius, frisoane, cefalee, dureri musculare, astenie fizică, roșu în gât, tuse, grețuri.

Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Mai mult decât atât, dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.

„Noi le recomandăm constănțenilor să se prezinte la cabinetele medicilor de familie pentru a se imuniza”, a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății.

Cei care aleg să se vaccineze trebuie să știe că anticorpii se formează în aproximativ două săptămâni, vaccinarea asigurând o protecție antigripală timp de minim șase luni. Imunizarea se poate face la medicul de familie, dar și în unitățile sanitare cu paturi.

Ca în fiecare an, prioritate la vaccinare vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, dar și personalul medical.

Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și diabeticii și cardiacii, copiii și adulții cu astm bronșic, care au o evoluție gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar și persoanele vârstnice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.